Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Maringotka snů

Autor: Jakub STADLER
Autor: Jakub STADLER

První maringotku scénografka a divadelnice Kateřina Hadravová (30) postavila před necelými dvěma roky. Sama pro sebe – od jara do podzimu s ní kočuje po festivalech po celé republice i za hranicemi. Ovšem nezahálí ani v zimě: staví maringotky nové, na zakázku. Kdo s domem na kolečkách nehodlá pendlovat, tomu poslouží jako letní příbytek, pracovna či sauna.

Kde právě parkujete?

Zatím u známých na zahradě, než si najdu svůj pozemek. Ovšem právě začíná sezona a tento týden vyrážím na festival do Maďarska.

Proč jste si maringotku pořídila?

Chtěla jsem v ní pořádat divadlo, výstavky, workshopy. Původní představa byla, že bude stát někde uprostřed zahrady, kam lidé budou chodit na představení. Zahradu ale stále hledám, a tak jsem plán změnila: řekla jsem si, že lepší bude, když nebudou návštěvníci muset jezdit za kulturou, ale kultura bude jezdit za nimi.

A proč jste si ji jednoduše nekoupila?

Sháněla jsem starou klasickou dřevěnou, že si ji zrenovuji. Ale takové už téměř nejsou k mání. Občas se dají najít původní zrekonstruované, ale cena se šplhá do statisíců. A tak jsem se rozhodla, že si ji postavím sama, podle vlastních představ.

A ta hlavní představa byla jaká?

Aby evokovala nostalgii a romantiku, jež maringotky připomínají. A byla celodřevěná s lehkou konstrukcí, snadná k převozu menší dodávkou. Klasické maringotky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].