0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře2. 4. 20165 minut

Nejdřív radikálové, až poté fanatici

Nová generace teroristů má jiné kořeny než jejich předchůdci z al-Káidy

Teroristické útoky v Bruselu, jež následovaly v krátkém sledu po atentátech v Paříži a San Bernardinu, rozdmýchaly již tak dost prudkou debatu o islámském terorismu v Americe. Na Západě teď mnozí – včetně dvou hlavních republikánských kandidátů, Donalda Trumpa a Teda Cruze – volají po kampani, jež by se otevřeněji zaměřila na muslimské komunity a pátrala po těch jejich příslušnících, kteří mohou mít sklony k náboženskému extremismu, a tedy terorismu.

Nedávné bombové útoky v Evropě ale spáchala nová generace teroristů, která rozvrací naše předchozí představy o tom, co teroristy motivuje a jak je rozpoznat a zastavit. Když vše zjednodušíme, dnešní teroristé nejsou náboženští extremisté, kteří se stali radikály, ale spíše radikálové, kteří se stali náboženskými extremisty. Tento rozdíl je zcela zásadní.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Stačí se podívat na dva bratry, kteří naplánovali a provedli atentáty v Bruselu – Ibrahima a Khalida El Bakraouiovy. Narodili se v dělnické rodině přistěhovalců z Maroka, náboženství je příliš nezajímalo a brzy se dali na cestu zločinu. Když jim bylo něco přes dvacet, oba se podíleli na krádežích aut a ozbrojených přepadeních. Ibrahim byl za pokus o vraždu odsouzen k devíti letům vězení, jeho bratr dostal za ozbrojenou loupež pět let. A teprve potom, ve vězení nebo ještě později, začala jejich cesta k džihádu.

Ožrala a narkoman

Jejich příběh je nápadně podobný příběhům mnoha jiných teroristů z Belgie nebo Francie. Jenom několik z nich bylo oddanými muslimy.…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc