Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Kultura, Společnost

Návrat filmového oddechu

Sadomaso v kinech

V předchozích čtyřech letech zaznamenala česká kina výrazně slabší návštěvnost než ve stejném období předtím; jednalo se o rozdíl zhruba jeden a půl milionu prodaných lístků. V letošním prvním pololetí se ale návštěvnost začíná zvedat. Oproti loňsku je to o celých 17 procent na 6,33 milionu diváků. Jestli je to setrvalý trend, nebo jen výkyv daný přitažlivými tituly, na to si ještě musíme počkat.

Zatím se dá říci, že příčinou je především fenomén Padesáti odstínů šedi, pornomelodrama o dívce podléhající sadomasochistickému miliardáři vidělo u nás přes půl milionu lidí. Nejsme v tom až takovou výjimkou, jde o globální mánii – byť svět přece jen více zajímá druhý díl komiksu Avengers, sedmý díl automobilové honičky Rychle a zběsile a čtvrtý návrat dinosaurů v Jurském světě, které jsou u nás až na dalších místech. Kopírujeme i úspěch animovaných filmů pro děti – MimoňůSpongeboba.

Největším překvapením tuzemského žebříčku je každopádně řada českých oddechových filmů pohybujících se kolem dvousettisícové návštěvnosti a tržeb kolem 25 milionů korun – Hodinový manžel,Vybíjená,Fotograf,Život je život. I když tento typ produkce byl dříve úspěšnější, loni se zdálo, že mu pomalu odzvonilo. Nyní se lehce vrací, což signalizuje většinou jediné: horšící se ekonomické i jiné životní podmínky obyvatelstva, které ve chvílích krize dává přednost bezstarostné zábavě.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].