Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Znechucení realitou

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Česká intelektuální levice stále hledá lepší svět

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Stále hlasitěji zní u nás hlas skupiny intelektuálů, kteří jsou zklamaní z vývoje demokracie v Česku i ve světě. S blížícími se volbami je jasné, že uslyšíme jejich názory velmi často. Co mají společného?

Patří k politické levici a v evropském kontextu je lze zařadit do linie myšlení, která se táhne od Marxe přes tzv. kritickou teorii (Adorno, Habermas) a další neomarxistické směry až po hvězdy postmoderny, jako jsou Jacques Derrida či Slavoj Žižek. Společným znakem těchto rozhněvaných mužů a žen je nevolnost ze stavu současné společnosti a světa, pojmy neoliberalismus či kapitalismus užívají jen jako nadávky, mají odpor k autoritě vědy, nadnárodnímu sektoru a státnímu aparátu, které tvoří trojjediný kolos arogantní moci, jsou pobouřeni útlakem ze strany technokratů, vroucně očekávají apokalypsu kapitalismu. Staví se do pozice obránců alternativ, které podle nich současná podoba demokracie neuznává.

Bělohradský jako demagog
U nás je reprezentuje především Václav Bělohradský, který svou autoritou uznávaného filozofa dokáže spojit i autory uvažující různými směry. Má schopnost oslovit širokou škálu publika od univerzitních studentů přes zaměstnance ve středních letech až po čtenáře v důchodovém věku. Dokáže trefně vyjádřit pocity lidí žijících v kapitalismu, který je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].