Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Chceme, aby na Šumavě žili vlci?

JURAJ LUKÁČ
Lesoochranárske zoskupenie VLK

Existuje množství nástrah, které jsou pro člověka rizikovější než vlk. Od aut způsobujících více než tisíc mrtvých ročně až po klíšťata šířící boreliózu a encefalitidu. Vlk na rozdíl od nich člověka nenapadá a nezabíjí. U starých pohanských Slovanů představoval vlk zvíře chránící člověka před zlem. Pořádali pro něj jarní svátky, tzv. vlčí dny.

Vlka jsem potkal mnohokrát, je běžným návštěvníkem mé zahrady. Vlk neohrožuje člověka, člověk ohrožuje vlka. Otázka, zda vlk na Šumavu patří, nebo ne, je v podstatě nesmyslná. Rozhodnout by se měl vlk. A jestli se vlk rozhodne, že na Šumavě chce být, lidé by měli být nesmírně rádi a okamžitě pro něj uspořádat jarní oslavu v podobě prastarých Vlčích dnů.

JIŘÍ JUKL
starosta obce Hartmanice

Na Šumavě se od sedmdesátých let vlk občas vyskytuje, a to jak v malé smečce na Lipensku, tak v jednotlivých kusech, ale podle dvou odstřelených kusů se jedná o vlka balkánského, který utekl chovatelům na bavorské straně Šumavy. V případě vyhovujících podmínek by se zde vlk již dávno zabydlel a neptal by se, zda jej chceme. Z toho lze usuzovat, že tu nemá prostředí pro přirozený vývoj.

TOMÁŠ LORENC
zoolog NP Šumava

Složitá otázka. Ano, ale!…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].