Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Máme to ve vlastních rukou

Srbsko neuspělo se svým pokusem zpochybnit na diplomatickém poli nezávislost Kosova. S ředitelem předního kosovského think tanku Gap institute jsme hovořili o tom, co verdikt haagského soudu znamená pro budoucnost nejmladšího státu Evropy.

Jak kosovští Albánci prožívali chvíle, kdy mezinárodní soud potvrdil nezávislost vaší země?

Soudní verdikt překvapil i ty největší optimisty. Všichni očekávali nějaké dvojznačné stanovisko, z něhož nebude jasné, kdo je vítěz a kdo poražený. Soudci nás svojí odvahou opravdu potěšili.
Lidé v hlavním městě Prištině seděli v kavárnách a sledovali televizní přenos ze čtvrtečního soudního jednání. Všichni netrpělivě čekali na poslední věty předsedy soudu. Když tribunál oznámil, že vyhlášení nezávislosti neodporovalo mezinárodnímu právu, tak kavárny explodovaly radostí, lidé vyskočili ze svých židlí a tleskali a nahlas jásali. Bylo to, jako bychom podruhé vyhlásili nezávislost.

A jak na haagský rozsudek reagovali kosovští Srbové?

Byli také velmi překvapení. Na sever Kosova přicestovaly davy Srbů, aby spolu s místními kosovskými Srby zorganizovaly velké manifestace, jenže po oznámení verdiktu průvody zrušily. V srbských enklávách ve zbytku kosovského území byl už před verdiktem klid.

Začínají se kosovští Srbové více sžívat se svou novou vlastí?

Jejich chování se mění, to jsme viděli v komunálních volbách. Srbové se jich účastnili v mnohem větším měřítku, než kdokoli očekával. Vyvrátili tím tvrzení politiků z Bělehradu, kteří neustále opakovali, že se kosovští Srbové „albánských voleb“ nikdy účastnit nebudou.

Vztah kosovských Srbů k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].