Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Zoufalí zločinci

Manželé Blažovi naletěli lichvářské firmě. Když je chtěla připravit o dům, rozhodli se vzít spravedlnost do svých rukou. Jiří Blaž unesl advokáta a chtěl po něm, ať dražbu zruší.Pokud se české zákony a postoje soudců nezmění, může excesů ze zoufalství přibývat.

Ono lednové úterý letošní zimy vyšel advokát R. P. (36) z domu do zasněžené ulice. Noviny už několik dní psaly o sněhové kalamitě, na ulici nebyla ani noha a R. P. se vydal pěšky do nedaleké kanceláře. Na rohu si všiml modré fabie, ale nevěnoval jí pozornost. Pak z auta vystoupil mladý muž a zeptal se: Jste R. P.? Když advokát přitakal, změnilo se běžné ráno v thriller.

Mladík advokátovi ukázal pistoli a poručil mu nastoupit do auta. Právník bez rozmýšlení poslechl, a než se nadál, měl na rukou pouta. „Byl to jen moment. Když na vás někdo namíří zbraní, moc neuvažujete,“ vzpomíná R. P.. V autě seděli tři mladíci, staršího muže nabrali o kus dál. „Když jsem se vzpamatoval z prvního šoku, nejvíc ze všeho jsem litoval, že jsem policii včas nenahlásil ty výhrůžky,“ říká advokát. Pár dní před únosem mu totiž volal muž, který si půjčil peníze od společnosti ACM Money, již advokát zastupuje. Chtěl, aby zastavil dražbu na dům jeho rodiny a snížil dluh. „Řekl jsem mu, že to neudělám, protože to není v souladu se zájmy mého klienta, a on se naštval,“ vypráví R. P. „Hrozil, že bych mohl dopadnout hodně špatně.“ Advokát nad tím tehdy mávl rukou. S pistolí u boku si ale byl jist, že únos souvisí právě s tímto případem.

Zpackaný únos

Právníkova intuice byla správná. V autě s ním skutečně seděl Jiří Blaž (48), který advokátovi týden před únosem volal, Blažův syn Roman (25) a dva synovi kamarádi.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].