Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

O současném školství s Václavem Klausem jr.

Učitelé, kteří učí již delší dobu, vnímají snižující se ochotu dětí se učit – o kázni nemluvě. Jaký koncept by pomohl k tomu, aby se do vyučování opravdu dítě zapojilo?

Jste u základních škol zastáncem striktně normativního financování? Budete za tento princip financování škol „lobbovat“?

M. CIPRA

Ano, já jsem dokonce pro vouchery – rodiče každého dítěte dostanou kupon na 50 000 korun (peníze na školství děleno počtem žáků) a ten přinesou do školy, kam chtějí chodit. Lobbuji občas nějakým článkem, ale dopad je, asi jako byste v Kalifornii vylil do Tichého oceánu kyblík červeného inkoustu, a pak se v Austrálii koukal, jestli je oceán červený.

Je lepší studenty „nutit“ k tomu, aby měli kompetence (tj. aby uměli porozumět textu, pracovat s grafy…), či je lepší je vést k tomu, aby měli co nejširší – tedy i faktografické – vzdělání?

TOMÁŠ FRANĚK

Já jsem na straně klasického vzdělávání, nikoli kompetencí, inkluzivního vzdělávání a dalších moderních floskulí, které nemají většinou pražádný obsah. Když nevíte nic o historii, v jakém století žil Karel IV., kdo byl jeho otec a syn atd. – co na tom pak nafilozofujete a nakomunikujete. Hrozí, že z vás bude sebevědomý nedovzdělaný fracek, který se bude umět dobře prezentovat. Nicméně doba jde právě opačným směrem, koneckonců současný ministr školství (vystudovaný politolog) by mohl dostat hlavní roli ve filmu na toto téma.

Učitelé, kteří učí již delší dobu, vnímají snižující se ochotu dětí se učit – o kázni nemluvě. Jaký koncept by pomohl k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].