Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

V minulém čísle Respektu zřejmě zafungoval redakční šotek. Ve zprávě Trest za melanin došlo k záměně doličné látky. Čínské děti se otrávily melaminem, kterým díky vysokému obsahu dusíku výrobci kamuflovali nízký obsah bílkoviny v jimi produkovaných potravinách. Oproti tomu melanin je organický pigment, barvivo obsažené třeba v buňkách kůže nebo duhovky.

JAK OBDĚLÁVAT MOŘE

RESPEKT 5/09

Nesmyslné údaje

Respekt čtu celý, obzvláště mne zajímají články z rubrik Trendy, Civilizace, Téma. Těmto textům ale nesluší „přesné“ údaje, které jsou však na první pohled nesmyslné.

Ve 3. a 4. větě uvedeného tématu jsou nesmysly hned tři:

1) V roce 2005 svět zcela zřejmě nevyprodukoval 48 miliard tun chovných ryb. To by totiž znamenalo osm tun na každého člověka na zemi, tj. skoro 22 kilogramů na hlavu denně! Již padesátina tohoto množství by znamenala konec hladu na planetě.

2) Těchto 48 miliard tun jistě nemělo hodnotu 71 miliard USD, vždyť by jedna tuna ryb stála necelý dolar a půl (tj. přibližně 0,035 Kč/kg)! Kdo by se s tím lovil? A proč by byly ryby tak drahé v obchodech (minimálně třítisíckrát dražší)?

3) Co bylo 34 procent celkového objemu? Obchod s rybami? Potom jsme každý snědl denně 65 kg ryb (34 procent, to je 22 kilogramů chovných, a 66 procent, to je asi 43 kilogramů zřejmě volně žijících, ulovených rybáři v moři).

S pozdravem Jan Kříž, Litvínov

MOOROVO PROKLETÍ

RESPEKT 3/09

Zelená energie

Autor zmíněného textu Václav Cílek má pravdu, že pokud jde o vyhlídky zelené energie, trocha opatrnosti neškodí. Apriorní optimismus není zdravý. Jenomže –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].