Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Po nákupech

Prst s sebou

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Občanku mám, kapesník mám, prst mám. Toto je nový seznam „co si ráno nezapomenout“. Klíče už na něm nejsou, stačí vlastnit ukazováček s kompletním otiskem.

Je to tak jednoduché, jak to zní. Člověk přijde ke dveřím. Tam, kam se obvykle strká klíč, přiloží prst. Dveře sejmou jeho otisk, vyhodnotí ho a otevřou se. Dokážou si zapamatovat i několik desítek lidí, a kdyby se to přepočítalo na peníze, jednoho asi za dvě stě korun: zámek od firmy Next (www.next.cz) umí rozpoznat devadesát devět lidí a stojí kolem dvaceti tisíc.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Dveře nejsou jediné místo, kam budeme do budoucna přikládat ukazováčky. V některých firmách mají už čtečky otisků, které kontrolují, kdo je v práci a jak dlouho (

www.fingera.cz

). Dnes už to prý není výrazně dražší než čipové karty, s tím rozdílem, že prst se dá hůř nechat kolegovi, aby ho přiložil až za dvě hodiny po vašem odchodu. Přesněji, není to obvyklé a za pár proplacených hodin to nestojí. V životě jde ovšem někdy i o víc než o přesčasy, jak víme z četby vědecké fantastiky. Například o miliardu dolarů nebo o záchranu civilizace. V takové situaci je nutné někomu sebrat otisk i s prstem. I na to jsou už výrobci připraveni a hi-tech zařízení mají v sobě ještě také snímač tělesné teploty, který ohlídá, že osoba je teplá, a tedy kompletní.

Otisk prstu nebo dlaně se nedá zapomenout, a to ani po čtyřech, ani po více deci. Toho využívají některé banky, které místo PIN umožní přístup na účet právě přes malý snímač otisků. Otisk prstu vyžadují také mnohé myši, laptopy nebo klávesnice, někdy také flash disk; ještě před pár lety s tím autoři sci-fi filmů nadělali spoustu parády, teď je to jen běžná hračka za pětistovku, k dostání i v obyčejném e-shopu s elektronikou.

K identifikaci se dají použít různé části těla, neopakovatelně jedinečné jsou údajně například kosti v koleni. Další unikátní částí těla je duhovka oka a také přístroj, který identifikuje příchozí právě podle duhovky, je už normálně ke koupi, a třeba i na Ostravsku (www.7marsyas.cz). Stačí se podívat do zrcátka, tam se oko přečte, a už je to jasné. Buď je tam člověk správně a může dovnitř, nebo není a v tom případě by si měl zřejmě připravit nějaké vysvětlení. Zvlášť jestli je třeba zrovna v hnízdě porubské narkomafie. Říct, že si spletl klíč, není ale vhodné. Na takové fórky nejsou mafiáni zvědaví.


VIDEO K ČLÁNKU NA WWW.RESPEKT.CZ/VIDEO.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].