Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kdo to (ne)zavinil a Šlouf s Weiglem

To bychom museli vyhlásit válku, patrně USA, případně Británii, možná bychom mohli klacíkem šťourat také trochu do Japonska.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: JAN MACHÁČEK - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: JAN MACHÁČEK - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Sociální demokracie se na předvolebním plakátě slibuje zastat těch, co „krizi nezavinili“. Hezké. To znamená pomoci všem, protože u nás v České republice krizi nezavinil vůbec nikdo. Jiná věc by byla žádat sankce proti těm, kdo krizi zavinili. To bychom museli vyhlásit válku, patrně USA, případně Británii, možná bychom mohli klacíkem šťourat také trochu do Japonska.

Věc jiná je, co všechno se dalo dělat jinak, čemu se dalo předejít, když jsme věděli, že se krize blíží. Předem je však třeba říct, že i kdybychom sečetli to všechno, co se dalo dělat jinak, pořád bychom neměli řádově jiné výsledky. Takže: Špidlova vláda začala pokusem o fiskální reformy, pak je odpískala a vlády ČSSD přestaly nakonec dodržovat výdajové limity. ODS se mohla včas přihlásit k zavedení eura. Příliš automobilového průmyslu? Možná, ale jak říkají na Moravě, jiný by k nám „nedovalil“. Obecně jsme mohli mít – jako vzorní Dánové – rozpočtové přebytky v době prosperity. Vláda měla mít ve svých řadách ekonoma, již v srpnu jsem na tomto místě psal, že prioritou předsednictví na prvním až desátém místě bude hospodářská krize. Vláda tomu do prosince nevěřila. Mohla mít rezervu infrastrukturních projektů, okamžitě použitelných ve špatných časech. Pořád by se ale nic podstatného nezměnilo: kolaps trhů na Západě i Východě jsme z Prahy ovlivnit nemohli.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].