Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt-Despekt

Když Petr Bendl před nástupem na ministerstvo dopravy sliboval, že prověří podezřelé zakázky zbylé na úřadě po jeho předchůdci Aleši Řebíčkovi, neznělo to moc přesvědčivě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Respekt

Velký úklid po Řebíčkovi

Když Petr Bendl před nástupem na ministerstvo dopravy sliboval, že prověří podezřelé zakázky zbylé na úřadě po jeho předchůdci Aleši Řebíčkovi, neznělo to moc přesvědčivě. Mimo jiné také proto, že nikdo nepředpokládal, že tyto sliby zvítězí nad stranickou loajalitou. Jenže bývalý středočeský hejtman příjemně překvapil. Minulý týden zrušil zakázku přidělenou firmě, která se měla příštích osm let starat o tuzemské koleje. Šestatřicet miliard korun se mu jednak zdálo podezřele moc a také kvůli dalším indiciím, že smlouva bude i jinak pro stát nevýhodná.

Despekt

Policie na nic

Novou definici přestupku, kvůli němuž nestojí zato zahájit jakékoli pátrání vymezili někteří brněnští policisté: když dospělý muž napadne šestiletého chlapce, chytí ho pod krkem, udeří s ním o zem a kopne ho do hlavy. Přesně to se stalo na dětském hřišti v brněnské Kachlíkově ulici. Násilníkovi se zřejmě nelíbilo, že chlapec použil slovo „hovno“. Je otázka, zda i policisté nepovažují jeho výchovné metody za přiměřené. Chlapcova starší sestra nejprve přivolala městské strážníky, ti pak informovali i své kolegy z policie ČR a zařídili odvoz chlapce sanitkou do nemocnice. Tím jejich aktivita skončila. Dospěli totiž na základě výpovědí svědků k závěru, že šlo o přestupek, nikoli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].