Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Krátce

Krátce - přehled o dění v uplynulém týdnu

Vládní reforma veřejných financí i nadále platí. Ústavní soud zamítl zrušení její části, která upravuje daňové změny.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ústavní soud o reformě - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Ústavní soud o reformě - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Ústavní soud o reformě

Vládní reforma veřejných financí i nadále platí. Ústavní soud zamítl zrušení její části, která upravuje daňové změny. V dalších týdnech budou strážci konstituce ještě posuzovat zbylé dvě části reformy (změny ve zdravotnictví a sociální péči). Po rozhodnutí ohledně daní je nicméně nepravděpodobné, že by je zamítli.

Podnět na zrušení vládní reformy dali poslanci ČSSD a komunistů loni v říjnu s tím, že forma jejího přijetí prostřednictvím takzvaných „přílepků“ byla kvůli své nepřehlednosti protiústavní. Výtky ale směřovaly i k některým obsahovým bodům, jako je třeba zavádění poplatků u lékaře. Ty podle sociálních demokratů a komunistů rovněž odporují zdejší ústavě, v níž se píše o bezplatném zdravotnictví. Ústavní soudci se ale nakonec s jejich argumentací neztotožnili a většinou jedenácti hlasů proti čtyřem zákonnost reformy podpořili.

Evropský parlament vzkazuje: odstraňte vepřín

Vepřín v Letech u Písku, který stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, se opět dostal do hledáčku Evropského parlamentu. V rezoluci o strategii ve vztahu k Romům vyzvali europoslanci Evropskou komisi a další úřady, aby udělaly vše, co bude nutné k odstranění vepřína a k vytvoření odpovídajícího památníku. Někteří zástupci Česka v EP se snažili zmínce o Letech v rezoluci zabránit. Vadí jim, že se v rezoluci pranýřuje jenom naše země. Ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková řekla, že vláda by v dohledné době mohla otázku památníku v Letech uspokojivě vyřešit. Kdy se tak konkrétně stane, ale neuvedla.

Transportérů méně

Nákup transportérů od rakouské zbrojovky Steyr je pořád ve hře, nepůjde už ale o původně plánovaných 200 kusů. Vláda schválila ministerstvu obrany mandát pro další jednání – omezení dodávky transportérů na polovinu. „Bude se jednat o stovce vozidel,“ potvrdil místopředseda sněmovního výboru pro obranu Michal Hrbata. Steyr by měl také vyřešit technické problémy. Na nová jednání mají úředníci čas do 5. března. Pokud se do té doby dohoda nezdaří, chce vláda vypsat zcela nový tendr. Původní kontrakt na 199 obrněných vozidel za 24 miliard korun vypověděl Topolánkův kabinet v prosinci 2007 za nedodržení termínu, stroje navíc neprošly částí kontrolních zkoušek. Vláda uvažovala i o soudním zrušení tendru, pak by ale hrozila Česku mezinárodní arbitráž.

Soutěž o pokladnu

Soutěž na státní pokladnu bude zřejmě zrušena. S odvoláním na důvěryhodný zdroj z antimonopolního úřadu to uvedl deník MF Dnes. Jednotný softwarový systém má do budoucna spravovat veškeré příjmy a výdaje státního rozpočtu a zprůhlednit tak kontrolu veřejných peněz. Dnes to má na starosti každý úřad zvlášť. Projekt Státní pokladna přijde asi na 2,5 miliardy, právě první fáze, o kterou nyní jde, je pro jeho budoucnost rozhodující. O zakázku se před rokem ucházelo sedm firem a jedna z nich, jihlavská firma Gordic, se proti postupu ministerstva ohradila. Stejně jako poslancům z kontrolního výboru sněmovny jí vadilo třeba to, že ministerstvo předkládalo nepravdivé údaje o průběhu soutěže a rozhodovalo často nejasně před oficiálními termíny.

Smrt v Afghánistánu

V afghánské provincii Balkh, kontrolované prozápadní vládou prezidenta Karzáího, byl k trestu smrti odsouzen Pervíz Kambachš (23). Novinář byl zatčen vloni poté, co stahoval z internetu materiály o roli žen v islámské společnosti. Soud uznal Kambaše vinným z šíření materiálů kritizujících islám. Novinář vinu popřel.

Rozsudek kritizovali zástupci OSN v Kábulu, podle kterých se proces odehrával za zavřenými dveřmi bez účasti právního zástupce obžalovaného. Představitelé organizace Institute for War and Peace Reporting, zabývající se podporou novinářů v islámských zemích, uvádějí, že skutečnou příčinou rozsudku je kritika místních vůdců, jíž se v tisku dopustil bratr odsouzeného. Rozsudek minulý týden potvrdila horní komora afghánského parlamentu.

Konec cesty

Bývalý republikánský starosta New Yorku Rudolph Giuliani a bývalý demokratický senátor John Edwards odstoupili ve středu z boje o úřad amerického prezidenta.

Rudy Giuliani, jehož program kladl důraz na otázky národní bezpečnosti, nyní oficiálně podporuje kandidaturu Johna McCaina. Republikánské pole se díky tomu zúžilo na souboj tohoto arizonského senátora s guvernérem státu Massachusetts Mittem Romneym, jimž zpovzdálí sekunduje bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee.

John Edwards kladl důraz především na boj s chudobou. Před svým odstoupením telefonoval dvěma zbylým demokratickým kandidátům, Hillary ClintonovéBaracku Obamovi, kteří mu slíbili, že otázky chudoby postaví do centra svých vlastních kampaní. John Edwards zatím ani jednoho z nich nepodpořil.

Respekt

Americká stanice CNN natočila reportáž, kde dokazuje, že se v Česku obchoduje se ženami. Skrytou kamerou novinář zachytil konkrétní prodej a nákup bílého masa do nevěstinců. Jde tedy o úlovek, který se tuzemským médiím ještě nepodařil a jenž má vysokou společenskou hodnotu. Nejde dál zavírat oči, tvrdit, že se něco takového u nás neděje, a to díky Američanům.

Despekt

Česká stanice ČT natočila reportáž, kde dokazuje, že se americká CNN vážně mýlí. Podle veřejnoprávní televize se novinář dopustil zásadních chyb, když uvedl, že Teplice jsou kousek za Prahou, objevily se záběry na matičku Prahu, i když tam se zločin neodehrává, a mylně tvrdí, že je tu legální prostituce. Ještě že to uvedla na pravou míru, už se není čeho bát.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 6/2008 pod titulkem Krátce - přehled o dění v uplynulém týdnu