Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Krátce

Krátce-přehled o dění v uplynulém týdnu

Po bezmála roce se koalice konečně dohodla, kdo povede důležitý sněmovní výbor pro evropské záležitosti. Novou šéfkou bude poslankyně zelených a někdejší předsedkyně jejich poslaneckého klubu Kateřina Jacques.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jacques povede Evropský výbor - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Jacques povede Evropský výbor - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Jacques povede Evropský výbor

Po bezmála roce se koalice konečně dohodla, kdo povede důležitý sněmovní výbor pro evropské záležitosti. Novou šéfkou bude poslankyně zelených a někdejší předsedkyně jejich poslaneckého klubu Kateřina Jacques.

Místo bylo prázdné od loňského prosince, kdy na ministerstvo školství odešel Ondřej Liška a vládní strany nebyly schopné vybrat jeho nástupce – post náležel podle dohod zeleným, ti ale dlouho tvrdili, že nemají v šestičlenném klubu nikoho, kdo měl pro vedení nenápadného, ale klíčového výboru, který kupříkladu za dolní komoru schvaluje evropskou legislativu, dostatečnou kvalifikaci.

Ale dva měsíce před českým předsednictvím už prý nemohl zůstat výbor, který bude příští rok například organizovat setkání parlamentů unijní sedmadvacítky, bez vedení. Proto se teď vládní strany pod časovým tlakem dohodly na jeho obsazení (opozice volbu delegátky Jacques nepodpořila, ale ani nebyla aktivně proti ní).

Rozuzlení situace, nad níž už mnozí evropští politici a úředníci mírně řečeno rozpaky zvedali obočí, sice přichází za pět minut dvanáct, nakonec lze nicméně s volbou souhlasit.

Poslankyně Jacques sice, jak sama veřejně přiznává, nemá „evropskou kvalifikaci“, její nespornou výhodou ale je, že se na rozdíl od většiny členů výboru domluví i jinak než jen česky.

Kauza justiční mafie: padl další rozsudek…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].