Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Dej si pozor, Červíčku

Pražský primátor Pavel Bém se ostře ohradil proti jmenování nového šéfa pražské policie, které je mimochodem mimo jeho pravomoci a spadá pouze do kompetence ministerstva vnitra.

Pražský primátor Pavel Bém se ostře ohradil proti jmenování nového šéfa pražské policie, které je mimochodem mimo jeho pravomoci a spadá pouze do kompetence ministerstva vnitra. Něco takového se v Praze ještě nestalo. Magistrát ani Bém se neozvali, když se pražská policie v posledních pěti letech prohýbala pod tíhou jednoho skandálu za druhým. Spolupráce vysoce postavených policistů s gangstery, vydírání, braní úplatků. Odbor boje proti organizovanému zločinu musel být rozpuštěn, protože byl v podezření, že gangstery v Praze víc řídí, než potírá. Primátor Bém k těmto věcem vždy mlčel.

Nový šéf Martin Červíček nemá podle Béma na post dost zkušeností. Naopak, odcházející šéf Petr Želásko patřil podle magistrátu mezi nejlepší policisty. Nahoru se dostal s Grossem, stal se šéfem celorepublikové kriminálky a odpovídal za (ne)vyšetření takových případů jako Krejčíř, Unipetrol, úplatky za pronájem gripenů a mnoho jiných. Čím méně Želáskových zkušeností Červíček má, tím lépe.

Je samozřejmě otázka, proč se primátor Bém tak ostře proti jmenování Červíčka postavil. Podle dohadů médií jde o útok na Ivana Langra, vnitrostranického soupeře. Ale tak banální to není.

Premiér Topolánek si nedávno postěžoval, že stále žijeme pod tíživým dědictvím opoziční smlouvy, kdy se politici naučili zneužívat různé policejní „kompromitující materiály“ proti svým soupeřům. Bém, který jako primátor nebo starosta stál za podpisy tak podezřelých smluv, jako byl pronájem pražského výstaviště, prodej hotelu Praha nebo nejnověji smlouva o opci na prodej pozemků pod Masarykovým nádražím, ví, že ve vzpouře proti premiérovi Topolánkovi a ministrovi vnitra Langrovi na něj za stávajících okolností může „něco prasknout“.

S Želáskem měl Bém dobré styky, Červíčka nezná. Proč si ale primátor dopředu znepřátelí významného policistu? Existuje několik vysvětlení. Červíček vděčí za raketovou kariéru Langrovi a Bém tuší, že jej na svou stranu nezíská. Nesouhlasem s Červíčkovým jmenováním vzkazuje Bém do nitra policie, že nový šéf má na politické rovině mocného a ambiciózního odpůrce. Takže Červíčkovi podřízení, kteří by eventuálně mohli do budoucna vyšetřovat podezřelé aktivity lidí z magistrátu, dostali varování, že pozice jejich šéfa je vratká a při změně mocenských pozic v ODS Červíček padne. A konečně třetí výhoda Bémovy zdánlivě nelogické stížnosti je v tom, že pokud teď pražská policie otevře nějaké vyšetřování proti primátorovi či někomu z magistrátu, mohou obvinění tvrdit, že jde o pouhou mstu Červíčka za jejich odpor vůči jeho jmenování.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2008 pod titulkem Dej si pozor, Červíčku