Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Vaše dopisy.

CO SE ZBABĚLCI

RESPEKT 25/2008

Jak je to s piloty

Vážení, piloti, kteří teď odcházejí z vojenské služby, odcházejí po vypršení jejich kontraktů a s ohledem na to, že tato armáda hodlá lepit problémy spojenců úsilím a technikou, které jiné státy do stejné země (Afghánistánu) investovaly před dvěma dekádami. Navíc s personálem, jehož roční nálet se rovná náletu spojeneckého pilota za měsíc. Pokud piloti namítají, že se necítí být dostatečně vycvičeni, není to problém jejich, ale jejich velitelů, kteří si už na saku dělají místo na další medaile.

Horká novinka: palubní střelci teď – považte – zahájili svůj výcvik… Kolik asi tisíc nábojů tito noví letečtí specialisté vystřílejí z vrtulníku, než je náš ke všemu odhodlaný generální štáb pošle do skutečné války? Možná i celý JEDEN tisíc… Pokud piloti na tyto skutečnosti poukazují a nechtějí za těchto podmínek jít do neúnosného rizika, je to přesně to, k čemu jsou vycvičeni – po zvážení všech rizik s konečnou platností rozhodnout o provedení letu. Bohužel v tomto případě jsou rizika neúnosná.

Honza

ZA JEDEN PROVAZ

RESPEKT 23/8

Důchodová reforma

O důchodové reformě jednáme už čtyři roky

Autor v článku tvrdí, že ministr Petr Nečas odmítá jednat o důchodové reformě a pouze posílá směrem k odborářům ostrá slova, že jsou „PR agenturou ČSSD“. Není pravda, že ministr práce a sociálních věcí s oponenty nejedná.

V parlamentu jsou změny v důchodovém systému projednávány už od roku 2004. Bezděkova komise připravila závěry pro politickou dohodu, kterou nakonec ČSSD a KSČM odmítly podepsat. Ministerstvo práce a sociálních věcí už záměry důchodové reformy projednávalo loni s odbory a na plenární schůzi tripartity. Přes původně nadějně se rýsující kompromis však Paroubkovo vedení ČSSD vzneslo takové požadavky, že by se původní smysl reformy zcela vytratil. Letos ministr jednal o návrhu první etapy důchodové reformy s Asociací samostatných odborů a s prezidentem Federace strojvůdců ČR. V dubnu letošního roku byla ustavena tripartitní pracovní komise k řešení důchodové problematiky horníků s prioritou ochrany jejich zdraví. První jednání se uskutečnilo 13. května, další budou následovat.

Jiří Sezemský, vedoucí oddělení styků s veřejností, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

ODSOUZENI ŠKRTAT

RESPEKT 23/08

Zdravotní péče

Vážení, přečetla jsem si článek Odsouzeni škrtat a nemohu říct, že by mi objasnil, proč bych měla být příznivcem Julínkovy zdravotnick reformy.

Pořád se omílá, zdali zdravotní péče má být bezplatná, nebo nebezplatná, ale to přece není vůbec ten případ. Do zdravotnictví prostřednictvím zdravotních pojišťoven, jejichž plátcem musí být každý zdejší občan, ať přes svého zaměstnavatele nebo z vlastní kapsy, proudí obrovské množství peněz. Když sečtu to, co ročně platím pojišťovně, dělá to 17 472 korun. Domnívám se, že kdybych v této zemi směla existovat jako osoba soukromá bez povinnosti platit si zdravotní pojištění, tak bych tolik soukromému lékaři za ošetření nezaplatila. Takže řeči o zdravotní péči zadarmo jsou zavádějící a já nechápu, proč bych měla připlácet tu 30 korun, tu 60 korun navíc k tomu, co odvádím pojišťovně.

Bráním se demagogii, že se nějaké přímé poplatky platí všude a že naše reforma musí sledovat stejný trend. Všude, nejenom u nás, se argumentuje zvýšenými výdaji, protože lidi žijí déle a péče o jejich zdraví je náročnější, a také že jsou složitější léčebné metody nebo drahé přístroje, které se zaplatily a musejí se tedy využít. Jenže v tomto státě populace klesá a o staré lidi se nepečuje nijak náročněji než dříve. Nesouhlasím s tím, že je zdravotnictví u nás podfinancované nebo že v budoucnu bude. Náš národ se tak prudce nemnoží. Lékařské povolání je spíš poslání, jakmile do něj začnete vnášet hlavně princip peněz, půjde to do háje. My máme svědomité a schopné doktory, kteří svou práci ještě neberou jako zlatý důl.

Zdraví Jarka Stuchlíková

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].