Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Ohleduplná vejce

V ČR žije momentálně stejně slepic jako lidí. Češi si už užili svá velikonoční vajíčka a snad by si teď něco zasloužily také jejich nosnice mučednice: jak známo, skoro polovina českých slepic stráví život v průmyslových chovech, v klecích o půdorysu papíru A 4.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vejce od českých mučednic. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Vejce od českých mučednic. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

V ČR žije momentálně stejně slepic jako lidí. Češi si už užili svá velikonoční vajíčka a snad by si teď něco zasloužily také jejich nosnice mučednice: jak známo, skoro polovina českých slepic stráví život v průmyslových chovech, v klecích o půdorysu papíru A 4. Spotřebitelé, kteří by slípky chtěli u příležitosti křesťanského svátku potěšit, ale příliš možností nemají. Když jdou do supermarketu, mohou nanejvýš sáhnout po vajíčkách označených „z chovu na podestýlce“. Což také mnozí dělají, v Albertu a Intersparu se takových vajec prodá 10 procent, jak zjistila Společnost pro zvířata.

Za takové vejce musí spotřebitel zaplatit asi o dvě koruny víc než za to označené „z klecového chovu“. Koupí tím slípkám lepší život, bohužel ne o moc. Malůvky na obalu, znázorňující veselé slepice na travičce pod jarním sluncem, totiž poněkud přehánějí. Na serveru Biospotřebitel.cz dali nedávno dohromady zprávy o životě slepic z chovů na podestýlce a vyšel jim poněkud jiný obrázek. Například sluníčko tyhle slípky nikdy neviděly, v jejich halách panuje umělý den, který trvá šestnáct hodin. Na metru čtverečném jich může být až devět, což jim nevyhovuje. „Kur byl zvyklý na život v malých skupinách, v tak velkém množství se často oklovávají a dochází ke kanibalismu,“ vysvětluje Jiří Dousek ze Státní veterinární správy. Ani trávníček se nekoná, podestýlka bývá plná trusu, jehož chemické složení je agresivní a působí kožní problémy.

Lepší život než v klecích a halách mají slepice jenom v takzvaných volných chovech, kde mohou chodit ven, a v biochovech. Tenhle luxus se netýká ani procenta ze slepic z hospodářských chovů.

Co tedy popřát v čase Velikonoc těm ostatním slípkám? Aby se měly jako v Rakousku, kde budou klecové chovy od příštího roku zakázány. Aby se měly jako v Německu, kde se klecových vajec zřekl už i Lidl (v Česku zatím nabízí pouze klecová). A abychom se napřesrok všichni ve zdraví sešli, což však není moc pravděpodobné. Nosnice z velkochovů jsou vyřazovány nanejvýš po roce a půl, přičemž normálně může kur žít až do pěti let.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 13/2008 pod titulkem Ohleduplná vejce