2008-25-mobr-60CR012008nahled.jpg
2008–25-mobr-60CR012008nahled.jpg • Autor: Respekt

2008-25-vobr-60CR012008.jpg
Fotografie: Jen ať je to zelené, morální, kvalitní a drahé. – Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Pojmenování „lohas“ pochází z USA a je to zkratka pro „Lifestyle of Health and Sustainability“. Není to náboženství, ale nový konzumní model. Když lohas vydá šílené peníze za ekologicky kontrolované šampaňské a ústřice, není rozmařilý, ale šetří planetu. Lohas konzumují umírněně, ale v nejvyšší kvalitě. Chtějí luxus a zároveň jistotu, že jejich spotřeba neohrožuje životní prostředí, že kvůli ní netrpí zvířata a že produkt je drahý hlavně proto, že je ošetřen s individuální péčí.

Kam za nákupy

Když se berlínský lohas rozhodne dát si grilovanou klobásu, pak jenom na Wittenberg Platz. Tam je k dostání bio curry wurst s biopivem, biohouskou a biolimonádou. Hned vedle je trh, kam vozí potraviny biofarmáři. Dá se tam nakoupit slepice a zelenina na prvotřídní polévku, bude to ovšem stát o dost víc než v supermarketu.

Pokud jde o kosmetiku, lohas ji nakupují například u firmy Organic Pharmacy se sídlem v elegantní pasáži Quartier 206. K dostání tu jsou třeba přírodní koupelové oleje za čtyřicet eur. Výrobce ujišťuje, že při vysoké kvalitě téhle kosmetiky stačí opravdu jen pár kapek nebo tenounká vrstva. Potravinovým hitem berlínských lohas je pata negra, černá španělská šunka za třicet eur deset deka. Pata negra je z prasete krmeného výhradně žaludy. Zlé jazyky tvrdí, že ono divoké prase nejí žaludy, ale černé perly. Jak se tenhle trend mohl uchytit ve…

20081-vobr-01_obalka_velka.jpg
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na [email protected] nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

20081-vobr-01_obalka_velka.jpg
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 57 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte