Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Příroda není zase tak krutá

Jaroslav Flegr je autorem rozsáhlé učebnice Evoluční biologie, do širšího povědomí veřejnosti vstoupil díky své knize Zamrzlá evoluce, v níž populární formou vysvětluje svou teorii vývoje druhů, která popírá panující evoluční teorie Ch. Darwina a R. Dawkinse.

Fotografie: Jaroslav Flegr. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Jaroslav Flegr. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Doc. RNDr.Jaroslav Flegr,CSc., (1958) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze a působí zde na katedře parazitologie, kde se zabývá protozoologií, molekulární taxonomií a evoluční biologií. Jeho tým jako první popsal vliv parazita Toxoplasma gondii na lidskou psychiku a chování a na pravděpodobnost narození synů či dcer. Je autorem rozsáhlé učebnice Evoluční biologie, do širšího povědomí veřejnosti vstoupil díky své knize Zamrzlá evoluce, v níž populární formou vysvětluje svou teorii vývoje druhů, která popírá panující evoluční teorie Ch. Darwina a R. Dawkinse. Kniha v minulých dnech získala ve své kategorii cenu Magnesia Litera.

Dá se říci, že vaše teorie zamrzlé evoluce popírá Darwina. V čem se podle vás mýlil?

V tom úplně základním ne. Nemýlil se, když říkal, že existuje evoluce a že organismy vznikly jeden z druhého postupnou cestou. Pravdu měl i v tom, že vznik účelných adaptivních struktur organismů – třeba ploutví nebo křídel – se dá vysvětlit přirozeným výběrem, ve kterém vyhrávají ti, kteří jsou lépe přizpůsobeni přírodním podmínkám, v nichž žijí.

V čem ale pravdu neměl, je tvrzení, že přirozený výběr může tímto způsobem měnit druhy, které už známe a které se v přírodě vyskytují. Abychom byli přesní: pro organismy, které se rozmnožují nepohlavně, Darwinova teorie platí beze zbytku. Pohlavně se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].