Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Návratem deště skončilo sucho. Po kopcích hořely ohně čarodějnic. Policie na Prvního máje rozehnala demonstraci mladých neonacistů v Brně a mladých bolševiků v Praze.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Minulý týden 19/2007 - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Minulý týden 19/2007 - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Návratem deště skončilo sucho. Po kopcích hořely ohně čarodějnic. Policie na Prvního máje rozehnala demonstraci mladých neonacistů v Brně a mladých bolševiků v Praze. Facka, nadepsal list Mladá fronta Dnes informaci o tom, že čeští hokejoví reprezentanti prohráli na mistrovství světa v Moskvě s Německem. Strojírenství ohlásilo nevídané zisky. Energetická společnost ČEZ začala na burze skupovat svoje vlastní akcie. Za rasistické posměšky vůči africkému protihráči byl z francouzské ligy vyloučen útočník tamního Lyonu, český fotbalista Milan Baroš.

Upřímně? Nemyslím si to, odpověděl šéf českého Teska Phil Clarke na otázku Hospodářských novin „Nebojíte se toho, že Češi, kteří mají pověst zlodějů, budou zneužívat váš připravovaný systém samoobslužných pokladen?“. Krade se tu prostě všechno, co se šikne; bohužel, protože jinak jsou Češi vlastně milí lidé, prohlásil v Praze usedlý Rakušan Veit V., který si sám na jednom pražském parkovišti našel své auto ukradené mu hned druhý den poté, co si jej přivezl z Lince do Prahy; policie po krádeži majiteli sdělila, že mu nemůže nijak pomoci a že se s autem musí rozloučit.

Když se někomu ztratí nářadí nebo motorová pila, na to už jsme zvyklí, ale když se ztrácejí i traktory, pak se obávám, že po úplném otevření hranic to s našim regionem půjde z kopce, řekl rakouskému tisku Hugo Anzinger, sedlák z pohraniční obce Afiesl, kterému neznámý zloděj ukradl v noci traktor New Holland a přes zelenou hranici s ním ujel do Čech. Zástupci zemských sněmů Saska a Braniborska v Praze po jednání s představiteli tuzemského ministerstva zahraničí prohlásili, že Česká republika je podle nich „dobře připravena na vstup do schengenského systému otevřených evropských hranic“. Palírna Rudolf Jelínek pronikla na srbský trh. Vzhledem k chybějícím penězům za daň z cigaret klesl státní rozpočet do nečekaného minusu sedmnáct miliard korun. Zemřel Svatopluk Beneš.

Na Bahamách propustili z vazby „pražského piráta“ Viktora Koženého, který v různých privatizacích po světě připravil americké a české investory o miliardy korun. V centru Zlína byla vztyčena socha Jana Antonína Bati. Nejvyšší soud po patnáctiletém procesu potvrdil rozsudek, kterým soudy nižší instance předtím zbavily důstojníka StB Pavla Minaříka obvinění, že kromě drobné udavačské práce také v 70. letech připravoval teroristický útok na rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa, což jinak podle dochovaných dokumentů bylo přesně to, čím se Minařík během svého „špionského“ výsadku zabýval. Agip koupil české Esso. Auto se šéfem české diplomatické mise v Afghánistánu Filipem Velachem se v provincii Paktíja dostalo pod palbu tamních vzbouřenců a dva členové ochranky při tom byli lehce zraněni. Jeden ze šerpů nesoucích výbavu horolezecké výpravy pražského primátora Pavla Béma na vrchol Mount Everestu zahynul u ledopádu Khumbu.

Počasí je, že by ani čerta nevyhnal, pozoruji, jak nejméně třicet šerpů snáší svého mrtvého kamaráda, a je fascinující vidět, s jakou samozřejmostí místní hrdinové přijímají smrt, napsal o tragédii jednoho ze svých nosičů primátor Bém do Mladé fronty Dnes. Uplynuly tři roky od vstupu Česka do Evropské unie. Podobně jako protijaderní aktivisté u Temelína jsem ochoten přivazovat se vlastním tělem a bránit, aby Národní knihovna v takové podobě na Letné nebyla, prohlásil prezident republiky Václav Klaus, poté co se jako čerstvý čestný doktorand moskevské univerzity zúčastnil debaty o kvalitách vítězného návrhu nové Národní knihovny, kterou její autor, světově proslulý architekt Jan Kaplický, ztvárnil jako stylizovanou zelenou chobotnici.

Katolická církev opustila svůj odvěký teologický koncept „limbu“ a rozhodla, že spasení čeká všechny děti – i ty, které zemřou dřív, než mohly být pokřtěny. Do Zadní synagogy v Třebíči se po 80 letech vrátil rituální kijor. Všeobecná zdravotní pojišťovna se zbavila dluhů. Moravské a slezské kulturistky bojovaly o titul mistryň v Bystřici nad Pernštejnem. Reprezentační tým čtyř českých mladíků porazil družstva Indie, Číny a Ruska ve finále mezinárodní soutěže GCM Euromanažer; „Která země umí vychovat nejlepší manažery? Jednoznačně Česko!“ glosovaly úspěch Hospodářské noviny. V bolestech a utrpení oslavil třicáté narozeniny nejvyšší Čech Tomáš Pustina (224 cm): k nemoci nezastavitelné produkce růstového hormonu se mu totiž přidal tak silný zánět kotníků, že přestal chodit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].