Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jak varovat politiky

Ukázali jsme, kolik britského území může kvůli globálnímu oteplení ukrojit moře, říká prof. David King (68) z univerzity v Cambridgi.

Fotografie: Ukázali jsme, kolik britského území může kvůli globálnímu oteplení ukrojit moře, říká prof. David King (68) z univerzity v Cambridgi. • Autor: Respekt
Fotografie: Ukázali jsme, kolik britského území může kvůli globálnímu oteplení ukrojit moře, říká prof. David King (68) z univerzity v Cambridgi. • Autor: Respekt

Jste poradcem britské vlády pro vědu, lidé vás znají jako zastánce boje proti globálnímu oteplování. Jakým jezdíte autem?

Nejraději chodím pěšky nebo jezdím na kole. Mám vládní auto, Toyotu Prius, tedy hybridní vůz.

Takže vám nehrozí podobný trapas, jako se stal Alu Goreovi s jeho energeticky náročným domem.

Lepší je poslouchat, co Al Gore říká. Není až tak důležité, jaký má dům. Posuzujme politiky podle jiných parametrů než podle domu, který vlastní.

Neměl by politik jít příkladem?

Rozumím tomu, když si to někdo myslí. Jestli ale neuděláme nic a jen začneme prstem na někoho ukazovat a říkat, co dělá špatně, jen odvedeme pozornost od skutečné debaty o klimatických změnách a o způsobech, jak si s nimi poradit.

Jak jste přesvědčil britské politiky, že největším současným problémem jsou právě klimatické změny? Ptám se i proto, že v Česku znějí skeptické hlasy z vlivných míst – z Hradu i z vlády.

Přesvědčovat nemusíme jen politiky, ale i veřejnost. Pro mě bylo nejobtížnější vyrovnat se s médii. Ta milují konflikty. Pokaždé, když jsem mluvil v televizi o klimatických změnách, našli jednoho skeptika, který nabídl opačný pohled. Vypadalo to pak, že oba reprezentujeme stejně velké a důležité skupiny. Ale tak to přece není.

Oni by asi namítli, že jen dali prostor opačnému…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].