Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Soudců je dost. Problém je jinde

Zdeněk Kühn je přední český právní teoretik, specializuje se na otázky justice a výkladu práva. Absolvoval pražskou právnickou fakultu a právnickou fakultu Michiganské univerzity v Ann Arboru v USA.

Fotografie: Zdeněk Kühn • Autor: Respekt
Fotografie: Zdeněk Kühn • Autor: Respekt

Zdeněk Kühnje přední český právní teoretik, specializuje se na otázky justice a výkladu práva. Absolvoval pražskou právnickou fakultu a právnickou fakultu Michiganské univerzity v Ann Arboru, kde roku 2006 jako první český právník získal doktorát právních věd. Je autorem desítek článků v českém i zahraničním tisku, v roce 2005 mj. publikoval knihu o komunistické a postkomunistické justici. V roce 2005 získal prestižní cenu americké Společnosti pro srovnávací právo. Přednáší na právnické fakultě v Praze, na Vysoké škole ekonomické a na New York University v Praze.

Máte důvěru v české soudy?

Ta otázka je velmi široká. Mohu jen říct, že v některé soudy a soudce mám mnohem větší důvěru než v jiné. Třeba Nejvyšší správní soud je podle mého názoru velmi kvalitní.

Jak se pozná kvalitní soud?

Například podle toho, že lidé, kteří na vrcholném soudu pracují, mají různorodý původ. Na Nejvyšším správním soudu najdete vynikající akademiky, dlouholeté soudce, lidi z advokacie, bývalé správní úředníky. Naopak u Nejvyššího soudu pracují ve velké většině lidé, kteří působí v justici po celý svůj profesní život, tedy hned od fakulty.

To je ovšem pohled znalce, který se justicí zabývá. Z pohledu laika je směrodatné, jak rychle dostane rozsudek a nakolik je ten rozsudek předvídatelný.

Je příkladem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].