Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Evropané kroutí hlavou, Asijci se culí

Na přelomu září a října se v asijském Singapuru objevil prezident Česka Václav Klaus a tamní politická a diplomatická honorace se sešla na jeho přednášce.

Pro velvyslance zemí Evropské unie v asijském Singapuru to bylo dost hořké zpestření jejich možná trochu nudné mise. Na přelomu září a října se tam objevil prezident Česka Václav Klaus a tamní politická a diplomatická honorace se sešla na jeho přednášce. Ne že by v jihovýchodní Asii poslední dobou nebylo o čem debatovat (vzestup Číny, převrat v Thajsku, strach kolem Korejí atd.), český prezident chtěl ale mluvit, jak je zvyklý – o Evropě. A o zábavu bylo postaráno. Asijci se nad Klausovými „smělými“ úvahami o budoucnosti EU uculovali, evropští diplomaté byli v šoku. „Myslí si tohle u vás hodně lidí?“ ptal se po Klausově přednášce autora těchto řádků na jedné recepci v singapurském hotelu Beaufort finský ambasador.

Je to prostě už svého druhu tradice. Český prezident objíždí svět a vysvětluje, že naší budoucností je ekonomická integrace, zatímco ta politická nám škodí. Teď ani tak nejde o to, že právě v jihovýchodní Asii on-line zažívají, jak je pouhá ekonomická spolupráce pro bezpečí a stabilitu oblasti nedostatečná. Tohle jim tam Evropané až dosud říkali a podepírali to svými výsledky za uplynulá dvě tři desetiletí. Teď přichází Klaus a říká opak. Svůj názor přitom nepodepírá ničím, ale váhu mu dodává funkcí hlavy jednoho ze států EU.

Dlouhou dobu se říkalo, že Klaus je prostě jen ješitný člověk a nepřítel byrokratů. Že přece tak rád provokuje. Tak to ale není. Prezident dělá zcela vědomou politiku se zřetelným, ambiciózním cílem: zastavit evropské sjednocování a rozbít Evropskou unii v její dnešní podobě. Řada kritiků, ke kterým patří i Respekt, považuje tuto prezidentovu snahu za nepromyšlenou a nebezpečnou. To samozřejmě neznamená, že by se Klaus jako politik nemohl o realizaci svých cílů pokoušet. Co ale nemůže a nesmí, je dělat to pokoutně, zastřeně a z pozice, kde k tomu zcela jasně nemá mandát. Prezident přece nepředkládal žádné programové prohlášení, není vystaven tlaku opozice, nepodstupuje debatu v parlamentu.

Problém Klausova zneužití funkce nevystupuje na světlo ani tak ve chvíli, kdy řeční v tropech. Velký problém je to ale v čase, kdy Klaus míří coby šéf české delegace na summity EU. A jeden takový nás čeká tento pátek ve Finsku. České deníky dokážou tento fakt zachytit (koneckonců psala to ČTK), nikdo se ale Klause neptá, s čím do Lahti jede. Jednat se má o energetice, ilegálním přistěhovalectví a evropské konkurenceschopnosti. Samé důležité věci. Co si o této agendě Klaus myslí? Na to se novináři buď neptají, nebo nedostávají odpověď. A proč vlastně parlamentní strany dovolí, aby tam prezident s nejasným programem jezdil? Nebo spíš jak to, že dovolí, aby tam jezdil politik bez zřetelného mandátu, politik, který jde proti dosavadní linii české zahraniční politiky?

Při hledání odpovědí na tyto otázky se dostáváme k české mizerii se sestavením vlády a točíme se v kruhu. A zbytek Evropy kroutí hlavou, zatímco Asijci se uculují.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 42/2006 pod titulkem Evropané kroutí hlavou, Asijci se culí