Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Mimochodem

Co se děje s geniálními, převratnými anebo aspoň originálními nápady? Většinou si myslíme, že se prosadí, aspoň to tak vypadá.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Co se děje s geniálními, převratnými anebo aspoň originálními nápady? Většinou si myslíme, že se prosadí, aspoň to tak vypadá. Za posledních padesát let změnily tvář světa k nepoznání – od definice DNA až po internet. Zároveň ale nikdo neví, kolik nápadů a myšlenek za tu dobu spadlo pod stůl. A vůbec ne přirozenou cestou, třeba proto, že na ně bylo příliš brzo. Prostě skončily pod koly zajetých postupů moderního světa.

Nevím, kdo byl autorem dokumentu vysílaného nedávno na televizním kanálu ARTE v rámci tematického večera „Nápady“. Ale zaslouží cenu za to, jak vtipně, jednoduše a bez manipulace prokázal, že kára civilizace založené na soutěži a otevřenosti novým myšlenkám může případně uvíznout v blátě.

Ve filmu vypovídalo asi dvacet světových osobností s originálním myšlením, od filmařů z Monty Python Flying Circus přes indického filozofa a německého mikrobiologa až k brazilskému šéfovi nadnárodní reklamní agentury a belgické personalistce. Otázka byla pouze jedna: Jak prosadit originální nápad z oblasti vědy, médií nebo umění? Reklamní šéf rozumně prohlásil, že mít nápad je pouze jedna stránka věci a že většina velkých objevů byla zprvu považována za nesmysl. Je to otázka vnitřní síly, výdrže a štěstí. Jenže z dalších výpovědí vyplynul znepokojivý závěr. Jedna věc je přirozená lidská nechuť něco zaběhnutého měnit. Druhá věc je, že moderní společnost vybudovala technologii…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].