Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Vědci o politice

Udivuje mě, jak obrovský vliv má u nás „manipulativní žurnalistika“. Jak je možné, že po celá poslední léta, kdy naše ekonomika fungovala lépe než kdy jindy, se novináři snažili přesvědčit čtenáře, že se země řítí do záhuby?

Fotografie: V. Hořejší: ODS volit nebudu. • Autor: Respekt
Fotografie: V. Hořejší: ODS volit nebudu. • Autor: Respekt

Udivuje mě, jak obrovský vliv má u nás „manipulativní žurnalistika“. Především MF Dnes a Lidové noviny, ale i jiná média, přinášejí obvykle velmi podjaté, selektivní zpravodajství a někdy až nehorázné komentáře (skutečně extrémním případem je K. Steigerwald). Jak je možné, že po celá poslední léta, kdy naše ekonomika fungovala lépe než kdy jindy, se novináři snažili přesvědčit čtenáře, že se země řítí do záhuby? Je tristní sledovat, jak se žurnalisté přímo třesou na to, aby mohli přinášet co nejvíce negativních zpráv, ať už se týkají politiky, ekonomiky, katastrof či neštěstí. Mnoho vlivných novinářů ze zásady odsuzuje naprosto všechno, co vláda provede – ať už někomu přidá nebo ubere, ať se snaží zvýšit spoluúčast pacientů nebo ji neměnit.

Snad ještě víc mě překvapují postoje a názory ODS. Pamatuji se dobře na bizarní nápady předních představitelů této strany – nevstupovat do EU a místo toho se snažit o přičlenění k USA (jako Portoriko…), uzákonit vyrovnaný rozpočet, zrušit veškeré sociální dávky a nahradit je čtyřtisícovým příspěvkem pro každého od kolébky do hrobu, plně komercionalizovat zdravotnictví a spolehnout se přitom na blahodárné působení neviditelné ruky trhu. Zažili jsme jejich varování před fatálním zdražováním, likvidací zemědělství, ztrátou suverenity a masovým návratem sudetských Němců po vstupu do EU, sledovali jsme pokusy budit v den vstupu do EU…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].