Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Moc se mi to líbí, tak jsem proti

Poslanci vysvětlují názorovou piruetu nad trestním zákonem. „Byl to vynikající zákon, lituji, že musel být zamítnut,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Křeček poté, co vlastním hlasem spolu s dalšími 180 poslanci definitivně shodil ze stolu nový trestní zákoník – normu, na které tuzemští zákonodárci pracovali usilovně plné dva roky a u níž nešetřili superlativy, jak to bude převratná a moderní věc.

Poslanci vysvětlují názorovou piruetu nad trestním zákonem.

„Byl to vynikající zákon, lituji, že musel být zamítnut,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Křeček poté, co vlastním hlasem spolu s dalšími 180 poslanci definitivně shodil ze stolu nový trestní zákoník – normu, na které tuzemští zákonodárci pracovali usilovně plné dva roky a u níž nešetřili superlativy, jak to bude převratná a moderní věc.

Nový zákon, který zaváděl třeba alternativní tresty, vyšší sazby za vraždy a sexuálně motivované trestné činy, rozlišování drog na tvrdé a měkké, ale také snížení hranice trestní zodpovědnosti na 14 let, loni v listopadu prošel celkem pohodlnou většinou 106 hlasů sněmovnou a zamířil do Senátu. Jenže senátoři „objevili“, že dolní komora na návrh svého kolegy Marka Bendy vypustila ze zákoníku část paragrafu o zneužití informací v obchodním styku. Strhla se mohutná mediální bouře, kdy pod heslem „Tuneláře vyklouznout nenecháme“ senátoři celý zákon šmahem zamítli a vrátili sněmovně.

Poslanci se sice ještě snažili nalézt způsob, jak by vypadlý paragraf do zákona vrátili – například tím, že by jej přilepili k jinému projednávanému zákonu (normu vrácenou Senátem nemohou totiž už nijak upravovat, ale jen buď prohlasovat v původní podobě, či ji nechat znovu proběhnout celým legislativním procesem) –, jenže v úterý ji nakonec poslali k ledu, když proti novému zákonu hlasovala drtivá většina stranických delegátů.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].