Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nové zprávy ze Šumavy

Spor o podobu jednoho z nejzachovalejších míst české přírody dostal nový impulz. Starostové šumavských obcí se obrátili na premiéra s prosbou o pomoc při záchraně pracovních míst i dosavadního způsobu života a občanský spolek lesníků označil lidi z vedení parku za zločince porušující zákon. Důvodem je rozhodnutí nového šéfa parku Aloise Pavlíčka rozšířit nejvzácnější lokality parku, kde se už dál nebudou kácet kůrovcem napadené stromy. Pavlíčkův verdikt nahnal adrenalin do mnoha zainteresovaných hlav a postavila se proti němu široká koalice: od prezidenta republiky přes jihočeského hejtmana až po zmíněné starosty. Stoupenci šéfa parku jsou zase přesvědčeni, že za celou vzpourou stojí snaha těžařské lobby udržet výnosný byznys.

Fotografie: Když se nekácí, létají třísky. (Šéf Šumavy Pavlíčko ve svém lese.) Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Když se nekácí, létají třísky. (Šéf Šumavy Pavlíčko ve svém lese.) Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Spor o podobu jednoho z nejzachovalejších míst české přírody dostal nový impulz. Starostové šumavských obcí se obrátili na premiéra s prosbou o pomoc při záchraně pracovních míst i dosavadního způsobu života a občanský spolek lesníků označil lidi z vedení parku za zločince porušující zákon. Důvodem je rozhodnutí nového šéfa parku Aloise Pavlíčka rozšířit nejvzácnější lokality parku, kde se už dál nebudou kácet kůrovcem napadené stromy. Pavlíčkův verdikt nahnal adrenalin do mnoha zainteresovaných hlav a postavila se proti němu široká koalice: od prezidenta republiky přes jihočeského hejtmana až po zmíněné starosty. Stoupenci šéfa parku jsou zase přesvědčeni, že za celou vzpourou stojí snaha těžařské lobby udržet výnosný byznys.

Horká fáze

„Byl jsem lesním dělníkem a celé generace se tady kácelo. A najednou chtějí dovolit, aby Šumavu sežral brouk,“ říká starosta šumavské obce Horská Kvilda Eduard Hones (nezávislý). Pan Hones je jedním z nejaktivnějších organizátorů petice, jejíž signatáři letos v létě vyzvali premiéra Paroubka, aby vedení parku zatrhl strategii nekácet v prvních zónách. Tím vypukla další ofenziva v dějinách české „války o kůrovce“, která se ve své horké fázi táhne minimálně šest let.

První vážné výstřely padly v roce 1999, kdy tehdejší ministr životního prostředí Miloš Kužvart ustoupil tlaku těžařů a povolil kácení napadených stromů v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].