Často hledáte, jak…
Obálka vydání 35/2005
35/2005 • 29. 8. – 5. 9. 2005

2005/35

Editorial

Editorial

Erik Tabery

Vážené čtenářky a čtenáři,
právě začíná nový školní rok (nebojte, máte ještě dva dny), a tak na téma školství otiskujeme
komentář, rozhovor a text o prvním waldorfském lyceu v Česku. Věnovali jsme se ale i prezidentu Václavu Klausovi, jemuž se v těchto dnech přehoupne mandát do druhé poloviny. Vzhledem k tomu, že prezident má stále silnější vliv na tuto společnost, věnovali jsme jeho osobě hlavní článek na straně 13. Pozornost si určitě zaslouží i text o fenoménu reality show, který hýbe Českem. V článku se ale dočtete i o jejich fungování v zahraničí. Jinak děkujeme za utěšeně rostoucí korespondenci se zajímavými podněty a za inspirativní debatu na našich internetových stránkách.

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček

Georgi, klesáme? Ne, padáme!

Radek Palata

Blíží se první americko-čínský summit od zvolení nového prezidenta v Pekingu. Co si řeknou Bush a Chu, bude důležité i pro nás.
Prezident Chu Ťin-tchao poprvé vyráží na velkou cestu po Severní Americe. To samo o sobě je vzhledem k rostoucímu významu Číny důležité. Ještě důležitější se turné stává díky tomu, že mezi Washingtonem a Pekingem vyrostla řada problémů a že v New Yorku bude Chu přítomen na Valném shromáždění OSN (13.–17. září). Tam se budou řešit zásadní reformy světové organizace včetně rozšíření Rady bezpečnosti, proti kterému Američané a Číňané našli společné argumenty.

Vláda tančí striptýz před USA,

Zdeněk Beránek

V bezpečí Putinovi navzdory

Petra Procházková

Není každý Berlusconi

Robert Žitňanský

Pád z vrcholu moci až na dno – tak dopadl Pavol Rusko, kdysi šéf nejvlivnější televize na Slovensku, ještě před týdnem vicepremiér a ministr hospodářství. Nedokáže totiž vysvětlit, z čeho splatil svůj více než stomilionový dluh.
Vše začalo, když novináři zjistili, že Rusko, šéf vládní Aliance nového občana (ANO), před pár lety – už jako ministr hospodářství – podepsal jistému podnikateli směnky v hodnotě 104,5 milionu korun jako záruku na svůj dluh. Přišla logická otázka: Z čeho tuto sumu splatil? Pohled do jeho majetkových přiznání, která musí jako veřejný činitel každoročně předkládat, vysvětlení nepodal. Sám Rusko se zapletl do lží a vyprodukoval čtyři různá, leč v mnohém protichůdná vysvětlení. To přimělo křesťanské demokraty (KDH) k tomu, aby dali premiérovi Mikuláši Dzurindovi (SDKÚ) ultimátum: odvolat ministra Ruska.

Domov

Létající Stifter nad Šumavou

Miroslav Hule

Vzhůru na stromy

Silvie Lauder

V Česku žije dvě stě stromolezců a mají pro nás dvě zprávy: špatnou a dobrou.

Češi před branami telefonie

Jan Kovalík

Když v kanceláři průmyslového návrháře Roberta (30) na pražské Palmovce zazvoní telefon, nesahá mladý muž po sluchátku, ale po myši počítače. Kliknutím „zvedá“ hovor od kamaráda Reného, který právě sedí v internetové kavárně v Bombaji. Hovor starých kamarádů nebere konce. Nemusí se totiž ohlížet na cenu: telefonují si přes internet, zadarmo. To si tady dnes mohou dovolit všichni obyvatelé míst, kde není problém zavést rychlý internet. Ti ostatní mají smůlu. Musí čekat, až se zdejší gigant Telecom rozhoupe. Jeho nový vlastník, společnost Telefónica, teď ohlásil „renesanci pevné linky“.

A zase o jednu školu víc

Markéta Pilátová

Spas se, kdo můžeš, Salmové jdou

Jan Kovalík

Vět, ve kterých by každé slovo mělo hodnotu přinejmenším miliardy korun, není v češtině moc. Ale výrok „Hugo Salm byl československým občanem“ k nim rozhodně patří. Alespoň podle analýz zdejšího tisku. Tu větu totiž vyřkl Ústavní soud a šlechtická rodina Salmů tím dostala po třináctileté bitvě možnost získat zpět rodový majetek. Majetek, dodejme, který české deníky automaticky pojí s přívlastkem „miliardový“. Co se ale pod takovým pojmem skrývá? A co čeká lidi, kteří na půdě vracející se pod správu Salmů dnes žijí?

Komentáře

Ať žije Juventus

Marek Švehla

Zemřel náš přítel

Erik Tabery

Co dáte dětem do školy

Ondřej Hausenblas

Válka skončila, stát nezačal

Zbyněk Petráček

Zlaté časy v březnu a dubnu 2003. To si teď může leckdo říkat na adresu Iráku, sleduje-li tamní zápas s ústavou. Je to věru paradox: předloni na jaře panovaly velké obavy o úspěch spojenecké invaze. Její krach by ovšem byl jen neúspěchem Ameriky. Pokud by teď zkrachoval projekt irácké ústavy, byl by to neúspěch samotných Iráčanů a riziko pro existenci celého státu. Proto ve čtvrtek do Iráku telefonoval sám George Bush a snažil se přimět šíitského lídra Abdala Azíze Hakíma ke „konsensu“. Proto se Hakímovi stoupenci střetávají s fanoušky jiného radikálního šíity, Muktady Sadra. Proto se na ústavě neshodnou šíité se sunnity. A proto byla uzávěrka jejího návrhu již dvakrát posunuta až do právě uplynulého víkendu.

Ve hvězdách

Petr Třešňák

Solidarita je svoboda

Alexandr Vondra

Tento týden Polsko oslavuje pětadvacáté výročí vzniku Solidarity. Výročí, které by si vlastně měli připomínat i Češi, protože tamější revolta proti totalitě významně ovlivnila události v celé komunistické Evropě. Bez nadsázky se dá říct, že události z roku 1980 přispěly k pozdějšímu zhroucení železné opony. Ve Varšavě a Gdaňsku se v těchto dnech sejdou představitelé vlád evropských zemí s pamětníky tehdejších událostí z řad opozičních vůdců z Polska a dalších států, západních novinářů a bývalých politiků, aby si tento okamžik připomněli

Kultura

Nad Prahou vyšlo Tajné slunce

Michal Bystrov

Kapela, která si rozumí stejně tak s bigbítem jako s ruskou dechovkou, čeká na své objevení.
Když někdo dokáže bez cizí pomoci natočit a dostat k ostatním lidem své cédéčko, je to v dnešním světě uměle vyráběných hvězd pokaždé důvod k radosti. Pražské skupině Tajné slunce se takovým způsobem povedlo přivést na svět hned dvě alba, jedno s vlastní tvorbou (...pořád dokola) a další s originálními úpravami ruských a ukrajinských lidovek (no pyccku). Nejzdravější bigbít se v Čechách, jak známo, hraje v nejzapadlejších klubech, jako třeba v motolském baru U Vojáka, kde se místo na obyčejných židlích sedí v trabantu bez střechy. A právě tam i v mnoha jiných nemedializovaných koutech našeho hlavního města se můžeme setkat s dravou a hravou muzikou kapely, která v sobě spojuje prvky snad všech myslitelných žánrů: rocku, folku, jazzu, keltské hudby, punku, funku...

Sudety nejsou měsíční krajina

Jana Klusáková

Mamut na bruslích

Petr Třešňák

Přišli k nám Velcí bratři

Silvie Lauder

Ten byt změnil televizní zábavu. Od těch běžných bytů se lišil tím, že v něm sto dní žilo deset mladých lidí bez kontaktu s vnějším světem, ale všem na očích: jejich pobyt do nejintimnějších detailů sledovaly prostřednictvím kamer miliony diváků. A nejen sledovaly: spoluurčovaly scénář, postupně vyřazovaly soutěžící, vítěz si odnesl spoustu peněz. Obrovský úspěch show, pojmenované po přízračném Velkém bratru z Orwellovy sci-fi, stál na začátku jedné televizní revoluce a nizozemská společnost Endemol zatím pořad prodala do 32 zemí světa.