Často hledáte, jak…
Obálka vydání 36/2005
36/2005 • 5.–12. 9. 2005

2005/36

Editorial

Editorial

Jaroslav Spurný

Dámy a pánové,

krásný a slunečný začátek září je ideální dobou pro
reportáž z města pyšnícího se nejvyšší kvalitou života na světě. Pohled na curyšský zázrak jsme pro vás spojili s pátráním po tom, co vlastně brání české metropoli, aby na žebříčku příjemných míst zaujímala důstojnější místo. Dále bych vám rád doporučil naše články o skutečném hitu současné doby – bláznivých změnách počasí. Hodný vaší pozornosti je bezpochyby i text o strašlivém činu gymnazistů z Bíliny: krutá vražda bez motivu, spáchaná navíc slušnými a zdvořilými „lidmi jako my“, vzbuzuje úděs a otázky i osm měsíců po svém provedení. A teď nám navíc celou záležitost oživí nadcházející soud. A nakonec bych v této stručné nabídce zmínil zásadní „politické“ téma čísla: pátrání po motivech a možných scénářích současného skandálu s privatizací Unipetrolu.

Komentáře

Glosa

Marek Hudema

Vyvolený Babiš má novou reality show

Jaroslav Spurný

Skandál kolem prodeje strategické firmy Unipetrol roste. Přes obrazovku vtrhl do obývacích pokojů jako nové a úspěšné televizní drama. Ale o co v něm vlastně jde?
Jisté je pouze jedno – zatím to není žádná Watergate. Tedy očistná lázeň, která jasně pojmenovává zločiny či přehmaty moci a zároveň připravuje půdu pro změny psaných i nepsaných pravidel, aby se to už nikdy neopakovalo.

Katrina nad Šumavou

Václav Cílek

Ve hvězdách

Petr Třešňák

Praha musí přidat

Jaroslav Pašmik

Představte si tu pohodu: bydlíte v činžovním domě a na dvorku jsou stromy a trávník. O víkendu se na něm scházejí sousedé a na stěnu domu si promítají filmy. Máte v domě hodně přátel, s kterými se občas procházíte po klidných ulicích, tu a tam zajdete zahrát si nějakou tu hru do parku nebo bloumáte kolem řeky, v níž teče průzračná voda. Cítíte se bezpečně a nebojíte se ani o děti chodící si hrát do centra za rohem. Střih. Bydlíte v činžáku, který má krásný prostorný dvorek, ale místo stromů a laviček je na něm parkoviště. Před domem sviští pěkně rychle jedno auto za druhým, kolem řeky vede dálnice, park je dost daleko a navíc nemá žádné společenské místnosti na nějaké hraní. Bojíte se, že vám vykradou byt. Přátel v domě moc nemáte, možná neznáte ani jméno svého souseda. Který příklad se víc podobá životu ve vašem městě?