Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zdenka Blažková půdu neprodává

Fotografie: Za papírky neměním. Foto Arguments and Facts • Autor: Respekt
Fotografie: Za papírky neměním. Foto Arguments and Facts • Autor: Respekt

Až budou ekonomové zase zkoumat motivace lidí, mohli by se zastavit na okraji Prahy. Najdou tady člověka, který popírá všechny dosavadní poučky o síle peněz.

Zdenka Blažková by se mnohem lépe „ztratila“ na jihočeské návsi než na Václavském náměstí. Nosí zástěru a jako čerstvá penzistka se nejradši stará o svoji zahradu, přes zimu vyšívá. Čte, sleduje televizi, a když ušetří nějaké peníze, jezdí na poznávací zájezdy po Česku. Její předci před třemi sty lety koupili třetinu církevního statku v Lysolajích. Tehdy ještě ležel dvě hodiny chůze od Prahy, dnes je její součástí. Zase tak velká změna to ale není. Ze vrat statku „U Srbů“, jak stojí na bráně, se dnes stejně jako před třemi sty lety koukají na pole lemované lesem a skalami, odkud je romantický výhled na Vltavu a zubatou čáru Hradčan daleko na obzoru.

Právě v tom spočívá „problém“ paní Zdenky. Kvůli rodovým polím kdysi komunisti dohnali jejího otce k infarktu. Tím éra sedláků ze statku U Srbů násilně skončila. V nových časech si dvě desítky hektarů pronajalo družstvo a rodinný rozpočet paní Blažkové, manžela a jejich syna dostává každý rok dvacet tisíc k lepšímu na nájmech. Od půlky devadesátých let ale začal rozruch. Jedné z nejlepších parcel v Praze si všimli developeři a rodová pole Blažkových najednou získala neuvěřitelnou hodnotu víc než půl miliardy korun. Zatímco dva sousedi v podobné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].