Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Českou sociální demokracii nedobrovolně opustil muž, který jí často v průběhu třinácti let, kdy byl jejím členem, příliš dobrou reklamu nedělal. Stalo se to minulý čtvrtek po boji znesvářených skupin v mostecké okresní organizaci. Tím vyděděncem je člen Levicové frakce Josef Hojdar.

Fotografie: Hojdar: je doodposlechnuto. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Hojdar: je doodposlechnuto. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Českou sociální demokracii nedobrovolně opustil muž, který jí často v průběhu třinácti let, kdy byl jejím členem, příliš dobrou reklamu nedělal. Stalo se to minulý čtvrtek po boji znesvářených skupin v mostecké okresní organizaci. Tím vyděděncem je člen Levicové frakce Josef Hojdar. Ačkoli nyní jako nestraník těžko zůstane v čele hospodářského výboru sněmovny, jeho kariéra v politice zatím nekončí, ze sněmovny neodejde, a nejspíš ani z klubu ČSSD. Pojďme si tedy připomenout, s kým máme tu čest.

Jestli se Vladimír Špidla někdy budil ze sna s obavou o osud své koaliční vlády, muselo se mu zdát o Josefu Hojdarovi. Jeho jméno se stalo symbolem balancování koaličních vlád nad propastí – právě Hojdarův hlas byl v mnoha případech rozhodující. Největší pozornost na sebe mostecký poslanec strhl, když odmítal zvednout ruku pro první vlnu zákonů reformy veřejných financí. Zhruba v té době se ČSSD začala výrazně dělit na „modernisty“, kteří přiznali neudržitelnost tradiční politiky ČSSD, a „tradicionalisty“, jejichž představitelem se vystudovaný báňský inženýr a bývalý člen KSČ stal. Dokonce na čtyři měsíce na protest proti „zradě obyčejného člověka a programu ČSSD“ vystoupil z klubu. Hojdarovo rebelantství ale nikdy nemělo tu správnou sílu, vláda zákony sněmovnou protlačila jemu navzdory. Stejně tak na podzim 2003 přežila hlasování o důvěře.

Aby toho nebylo málo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].