Často hledáte, jak…
Obálka vydání 50/2003
50/2003 • 7.–14. 12. 2003

2003/50

Domov

Občanům vstup zakázán

Ondřej Kundra

Unionisté chtějí vládnout

Erik Tabery

Z flámu domů, hrrr na Bagdád

Jaroslav Spurný

Válka s terorem se komplikuje. Přibývá bombových útoků a na současné hlavní frontě – v Iráku – začali prosaddámovští útočníci plánovitě zabíjet i jiné než jen americké vojáky. Česko zareagovalo jako první z více než třicetičlenné protiteroristické aliance: začalo z Iráku stahovat své lidi, osazenstvo úspěšné a potřebné polní nemocnice. Když to naše kuvajtská ambasadorka Jana Hybášková glosovala jako nepromyšlený a zbabělý útěk před nepřítelem, odpověděly politické i armádní špičky s rozhořčením: Ne, spojence nezrazujeme a boj s terorem nevzdáváme!

Blahopřát Sudeťákům se nevyplácí

Jiří Sobota, Marek Švehla

Je první prosincové úterý ráno, ve staré budově nedaleko pražského centra právě začíná mimořádný sněm Sdružení politických vězňů a pozůstalých. Vchod do zasedacího sálu blokuje stolek a u něj starší žena pečlivě odškrtává jména účastníků: čekají se bouřlivé chvíle. Přítomní delegáti totiž nedávno odvolali předsedu sdružení za to, že si dovolil blahopřát sudetským Němcům k otevření jejich pražské kanceláře.
„Pozval někdo novináře?“ ptá se nervózně paní u stolku. „Ne, vůbec ho sem nepouštějte,“ přikazuje přivolaný muž, jak se později ukáže – nový šéf sdružení Rudolf Wittenberg. Sám pak bere vetřelce za paži a vyvádí pryč. „Tady z toho sněmu se nesmí v tisku objevit ani řádka, na to vás upozorňuju, ani jediná řádka,“ zvyšuje hlas Wittenberg. „My víme, odkud vítr vane, to je neuvěřitelné, co si ten Stránský dovoluje.“

Připomeňme si

Jaroslav Spurný

Se zákony jděte u nás k čertu

Eliška Bártová

Zahraničí

Z minulého týdne

Zbyněk Petráček

Německo: přednáška v ZOO, seminář v metru

Lukáš Posolda

Tři plus pět plus osm

Ondřej Kovařík

Francouzský ministr školství Luc Ferry pootevřel jednu z Pandořiných skříněk domácí politiky – reformu školského systému. Vysoké školy by měly pokročit, jak říká, „v procesu modernizace“. Záměr ale naráží na tuhý odpor studentů. Barikády ze židlí a stolů u vchodu do univerzitních budov, před nimiž skanduje hlouček mladých lidí s transparenty v rukou. Takový je v posledních týdnech obrázek některých francouzských měst. Reforma sleduje dva cíle – harmonizovat studijní plány a diplomy s evropskými praktikami a svěřit vysokým školám vyšší míru nezávislosti na centrální administrativě.

Přesto neuhneme

Zbyněk Petráček

Krátký let pilota z Litvy

Luboš Švec

Moc dána od Boha

Kateřina Šafaříková

Bush se dočkal dobrých zpráv

Michal Sedláček

Po více než dvouleté stagnaci, která s sebou přinesla nezaměstnanost kolem 7 %, se v USA objevuje optimismus. Už šesté čtvrtletí vykazuje ekonomika mírný růst a v uplynulých třech měsících HDP vzrostl dokonce o 8,2 %. Jedná se o nejvyšší čtvrtletní nárůst HDP od roku 1984. Pracovní produktivita podle některých průzkumů dosahuje historického maxima a hlavní burzovní ukazatele – Dow Jones a Nasdaq – se začínají pohybovat v oblastech, v nichž se naposledy nacházely v létě před 11. zářím 2001. Těžko si představit řeč čísel, která by v tuto už téměř předvolební chvíli mohla lahodit uším prezidenta George W. Bushe více.

Minulý týden

Dopisy

Scéna

Komentáře

Sucho jako po válce

Zbyněk Petráček

Budapešť varuje Prahu

Tomáš Němeček

Velký pardon pro StB

Adam Drda

Soudkyně Kateřina Kohoutková vynesla v pátek verdikt nad deseti mimopražskými důstojníky Státní bezpečnosti, kteří se na přelomu 70. a 80. let podíleli na akci Asanace. Oč v ní šlo, je všeobecně známo: donutit psychickým a fyzickým násilím odpůrce komunistického režimu, aby se vystěhovali na Západ. Rozsudky byly podle očekávání. Devět bývalých krajských šéfů StB odešlo s podmíněnými tresty, jen desátý Petr Žák (někdejší šéf odboru pro boj s vnitřním nepřítelem v Hradci Králové) dostal tři roky natvrdo.
Rozsudek paní Kohoutkové je neuvěřitelně mírný – estébáci mohli a měli do jednoho skončit v kriminále. Ale je nutno dodat, že soudkyně v tom není sama. Stejně alarmující jsou argumenty státní zástupkyně, pomalý a zřejmě i nedbalý postup vyšetřovatelů a celkově vlažný zájem společnosti na tom, aby bylo spravedlnosti učiněno za dost.

Poslední hodiny evropské ústavy

Kateřina Šafaříková

Ve hvězdách

Josef Greš

Chceme je

Marek Švehla

Obyvatelstvo české kotliny je patrně vystaveno velkému nebezpečí. Dá se tak soudit z varovných řečí politiků, úřední přísnosti a nepřátelského tónu zákonů týkajících se lidí odjinud. Úřední osoby se nás tady neustále snaží varovat a chránit před cizinci či hrozbou, která prý s nimi automaticky přichází. Ministr vnitra bije na poplach před údajným nájezdem slovenské romské menšiny, stát je ochoten vracet uprchlíky zpět do totalitních režimů íránského střihu a jedna jediná žena přijíždějící sem z Asie na pozvání příbuzných léčit těžce nemocné dítě způsobí týden trvající paniku nejvyšší státní byrokracie. I ti z příchozích, kteří tu již déle žijí, mluví stále o arogantní cizinecké policii, nepřátelských úřadech a všemožné, zákonem chráněné diskriminaci.