Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Budeme si na to muset zvyknout

OLIVIER ROY (53) je přední francouzský odborník na problematiku integrace islámu v západoevropské společnosti, specializuje se na politický islám a světové islamistické sítě. Přednáší na několika francouzských univerzitách, působí v Národním centru pro vědecký výzkum (CNRS) v Paříži a spolupracuje s mezinárodními politologickými instituty. Je autorem řady odborných knih, například L’islam mondialisé (Islám v kontextu globalizace) či Vers un islam européen (Cesta k evropskému islámu). Nedávno přijel do Prahy na konferenci „Islám v západoevropském městě“, kterou uspořádaly francouzské velvyslanectví a Francouzský institut.

Islám je dnes po křesťanství nejvíce rozšířeným náboženstvím v Evropě. Co to pro náš kontinent znamená?
Islám do Evropy přišel s lidmi, kteří se tu začali usidlovat před 40 lety. Je to zcela nový fenomén, přistěhovalecké náboženství tu před islámem nebylo. Dnes v Evropě žije mezi 12 a 15 miliony muslimů z různých států. Mají sociálně nižší status, vyšší natalitu, jsou to zejména mladí lidé, převážně dělníci. To je sociálně-ekonomická dimenze jejich příchodu. Zároveň lze v posledních letech pozorovat jejich náboženskou emancipaci. Chtějí být ve svém okolí identifikováni jako muslimové, mít svoje mešity, chtějí být oficiálně uznáni státem jako náboženská menšina. Tyto dvě dimenze se nyní spojují. Jsme svědky jakési europeizace islámu a budeme si muset zvyknout na to, že se islám stal evropským náboženstvím.
Většina lidí ho ale stále vnímá jako importované náboženství chudých lidí z Blízkého východu nebo Pákistánu.
To nemění nic na tom, že se stále větší počet muslimů narozených v Evropě cítí být nikoli Pákistánci nebo Palestinci, ale Evropany.

mobrazek_870.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_870.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Olivier Roy. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Olivier Roy. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

OLIVIER ROY (53) je přední francouzský odborník na problematiku integrace islámu v západoevropské společnosti, specializuje se na politický islám a světové islamistické sítě. Přednáší na několika francouzských univerzitách, působí v Národním centru pro vědecký výzkum (CNRS) v Paříži a spolupracuje s mezinárodními politologickými instituty. Je autorem řady odborných knih, například L’islam mondialisé (Islám v kontextu globalizace) či Vers un islam européen (Cesta k evropskému islámu). Nedávno přijel do Prahy na konferenci „Islám v západoevropském městě“, kterou uspořádaly francouzské velvyslanectví a Francouzský institut.

Islám je dnes po křesťanství nejvíce rozšířeným náboženstvím v Evropě. Co to pro náš kontinent znamená?

Islám do Evropy přišel s lidmi, kteří se tu začali usidlovat před 40 lety. Je to zcela nový fenomén, přistěhovalecké náboženství tu před islámem nebylo. Dnes v Evropě žije mezi 12 a 15 miliony muslimů z různých států. Mají sociálně nižší status, vyšší natalitu, jsou to zejména mladí lidé, převážně dělníci. To je sociálně-ekonomická dimenze jejich příchodu. Zároveň lze v posledních letech pozorovat jejich náboženskou emancipaci. Chtějí být ve svém okolí identifikováni jako muslimové, mít svoje mešity, chtějí být oficiálně uznáni státem jako náboženská menšina. Tyto dvě dimenze se nyní spojují. Jsme svědky jakési europeizace islámu a budeme…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].