Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Přímá volba znovu ve hře

Volba prezidentského kandidáta lidovců Petra Pitharta do čela Senátu měla naznačit, kdo by mohl být příští hlavou státu. Sobotní zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD však nečekaně zamíchalo kartami. Místo Otakara Motejla, kterého by podpořily strany vládní koalice, totiž vyslalo do soutěže beznadějného Jaroslava Bureše. Tím se posílila šance, že nástupce Václava Havla nakonec vyberou na podzim v přímé volbě občané.
Hladké zvolení Pitharta šéfem Senátu v prvním kole zapadlo do scénáře, který již delší dobu v parlamentních kuloárech prosazovalo protizemanovské křídlo ČSSD společně s US-
-DEU a lidovci. Podle něj měl být Pithart do čela Senátu vynesen hlasy vládních stran oplátkou za to, že lidovci nebudou tohoto politika kandidovat na prezidenta. První část scénáře se naplnila minulou středu – pro Pitharta hlasovalo 15 senátorů KDU-ČSL, 11 sociálních demokratů, 16 delegátů nově vzniklého klubu Otevřené demokracie (sdružuje především senátory US-DEU a ODA) a zřejmě i tři nezávislí. Část scénáře, která počítala s Pithartovou prezidentskou rezignací, se měla naplnit po sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD (ÚVV), který rozhodoval, koho z navrhované čtveřice (expremiér Miloš Zeman, ministr spravedlnosti v Zemanově vládě Jaroslav Bureš, ombudsman Otakar Motejl a sociolog Martin Potůček) ČSSD vyšle do prvního kola prezidentské volby. Již dopředu bylo jasné, že to nebude Zeman, navzdory tomu, že drtivě vyhrál v partajním referendu. Expremiér totiž trvá na tom, že bude nasazen až do druhé tříkolové volby v případě, že by kvůli neprůchodnosti ostatních kandidátů hrozilo zemi prezidentské bezvládí.

Volba prezidentského kandidáta lidovců Petra Pitharta do čela Senátu měla naznačit, kdo by mohl být příští hlavou státu. Sobotní zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD však nečekaně zamíchalo kartami. Místo Otakara Motejla, kterého by podpořily strany vládní koalice, totiž vyslalo do soutěže beznadějného Jaroslava Bureše. Tím se posílila šance, že nástupce Václava Havla nakonec vyberou na podzim v přímé volbě občané.

Mám svou hrdost

Hladké zvolení Pitharta šéfem Senátu v prvním kole zapadlo do scénáře, který již delší dobu v parlamentních kuloárech prosazovalo protizemanovské křídlo ČSSD společně s US-DEU a lidovci. Podle něj měl být Pithart do čela Senátu vynesen hlasy vládních stran oplátkou za to, že lidovci nebudou tohoto politika kandidovat na prezidenta. První část scénáře se naplnila minulou středu – pro Pitharta hlasovalo 15 senátorů KDU-ČSL, 11 sociálních demokratů, 16 delegátů nově vzniklého klubu Otevřené demokracie (sdružuje především senátory US-DEU a ODA) a zřejmě i tři nezávislí. Část scénáře, která počítala s Pithartovou prezidentskou rezignací, se měla naplnit po sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD (ÚVV), který rozhodoval, koho z navrhované čtveřice (expremiér Miloš Zeman, ministr spravedlnosti v Zemanově vládě Jaroslav Bureš, ombudsman Otakar Motejl a sociolog Martin Potůček) ČSSD vyšle do prvního kola prezidentské volby. Již dopředu bylo jasné, že to nebude Zeman, navzdory tomu, že drtivě vyhrál v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].