Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Tchaj-pani a komisaři

SZETO WAH (S'-tchu Chua) se narodil v Hongkongu v roce 1931. Povoláním je učitel. V roce 1973 se stal předsedou odborářské organizace hongkongských pedagogů. Po masakru na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989 odsoudil ozbrojený zásah proti studentům, načež byl na nátlak Pekingu vyloučen z čínsko-hongkongské komise pro přípravu nové ústavy budoucí „Zvláštní administrativní oblasti Hongkong“. V letech 1985–91 byl poslancem hongkongského parlamentu (Legco). Byl zvolen i v prvních všeobecných volbách v roce 1995, jejichž výsledky Peking po převzetí moci v Hongkongu anuloval. Je předsedou Aliance na podporu vlasteneckého, demokratického hnutí v Číně, založené roku 1989, a místopředsedou největšího politického uskupení v Hongkongu - Demokratické strany.

Hongkongská ekonomika byla před několika týdny znovu - bez ohledu na letošní předání moci čínským úřadům - vyhodnocena jako nejsvobodnější na světě. Na druhé straně stačila Čína za pár měsíců své vlády provést celou řadu legislativních a exekutivních změn v politickém uspořádání teritoria. Peking se očividně snaží přizpůsobit politický systém Hongkongu k obrazu svému, aniž by se to odrazilo na hongkongském hospodářství. Může se mu to podařit?

Nemůže. Je to jen iluze. Pekingští marxisté sami tvrdí, že politická nadstavba je jen odrazem ekonomické základny, a mezi oběma existuje vztah dialektické rovnováhy. Zapomněli snad na své poučky? Pokud se tedy základna dynamicky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].