Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Noví Rusové v Čechách

Po krátkém období útlumu začínají české země opět přitahovat občany Ruska. Stačí letmý dojem z ulice ve dvou našich tradičních ruských centrech: v Praze lze už ruštinu slyšet stejně často jako němčinu či angličtinu a o Karlových Varech se hovoří rovnou jako o ruském městě. Nejde ovšem o žádný pohyb chudých do zóny blahobytu, před nímž ještě nedávno varovali pesimisté. Novodobá ruská emigrace se výrazně liší od jiných přistěhovalců z Východu a stává se v Evropě pojmem. Nejvíc mediální pozornosti přitahují samozřejmě její extrémy: kromě zbohatlíků kupujících kdejaký luxus - od vilek na Riviéře ve Francii až po mercedesy v Berlíně - je to především ruská mafie. Stačilo pár let a věhlas této organizace - předtím na starém kontinentu skoro neznámé - upomíná na Ameriku dvacátých let. FBI, Bundeskriminalamt či Scotland Yard se přitom shodují, že kromě USA, Kanady, Velké Británie, Německa, Rakouska a Švýcarska míří zločinecké skupiny i do zemí visegrádské čtyřky a z nich že je zajímá především Česko.

Rusové usazení u nás ale tento pohled odmítají. Říkají, že do středu Evropy prý přišli hledat hlavně klid a politickou stabilitu, obavy z mafie jsou prý nesmyslné. Máme věřit jim, nebo policejním prognózám?

Mezi Západem a Východem

„Odjakživa jsem chtěl být volný, cestovat, podívat se na Kanárské ostrovy,“ říká Vladimír Boroda (38). Jeho cesta do Čech vedla přes sovětský pracovní tábor, kde si začátkem osmdesátých let prožil šest let za rozmnožování a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].