Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

USA-Rusko

Ministr zahraničí Warren Christopher se poprvé setká s novým ruským protějškem Jevgenijem Primakovem 10. a 11. února ve Finsku. Seznamovací schůzka je plánována po Christopherově návštěvě na Balkáně a na Blízkém východě. Prezident Jelcin pozval Christophera do Moskvy, ale Washington byl proti, neboť taková cesta by znamenala celou sérii oficiálních setkání s ruskými představiteli. Pro Primakova bude setkání s Christopherem první schůzkou s americkým představitelem poté, co jej Boris Jelcin z místa šéfa rozvědky přesunul do křesla ministra zahraničí.

NATO

Generální tajemník Severoatlantické aliance Javier Solana se velmi pravděpodobně v březnu vypraví do Moskvy, aby s ruskými představiteli projednal otázky spojené s uvažovaným rozšiřováním NATO na východ. Prohlásil to během své pracovní návštěvy v Kodani.

Francie - USA

Prezident Jacques Chirac byl ve Washingtonu na dvoudenní návštěvě. Šlo o první cestu francouzského prezidenta do USA od roku 1984. Clinton jeho příjezd vítal, zatímco někteří členové Kongresu tvrdí, že Francie zastavila své jaderné zkoušky příliš pozdě, než aby si za to zasloužila potlesk. Clinton v rozhovoru pro tisk vyjádřil potěšení, že Chirac oznámil zastavení jaderných testů a francouzskou podporu smlouvě o všeobecném zákazu všech jaderných zkoušek.

Spojené státy

Šestikolové vozidlo o váze 10 kg a výšce 1 metr by mělo již příští rok brázdit jeden až čtyři týdny povrch…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].