Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Dolů, a zase trochu nahoru

Houpačku trochu nelogicky uvedenou do pohybu připomínají v posledních týdnech ceny na pražské burze. Index PX 50, který byl začátkem října v dobré formě, postupně ztrácel svou kondici a od listopadu jako by o sebe přestal dbát vůbec.

Houpačku trochu nelogicky uvedenou do pohybu připomínají v posledních týdnech ceny na pražské burze. Index PX 50, který byl začátkem října v dobré formě, postupně ztrácel svou kondici a od listopadu jako by o sebe přestal dbát vůbec. Jeho postavení se vylepšilo až v posledních dnech. Příliš důvodů k optimismu však přesto není.

ČEZ a Telecom

Prudký pád indexu v předminulém týdnu, kdy se přiblížil blízko hodnotě 400 bodů, mají na svědomí elektrárenská společnost ČEZ a SPT Telecom. Ty mají dohromady v indexu váhu přes čtyřicet procent a ovlivňují jej tedy nejvíc. Jinými slovy: pokud výrazně oslabují zmíněné tituly, pak se to určitě projeví na cenovém indikátoru - indexu PX 50.Zajímavé je, že v obou případech došlo k poklesu, ačkoliv nebyly k dispozici jakékoliv nepříznivé zprávy o obou firmách (například o výsledcích hospodaření). Obchodníci se shodují, že za poklesy cen stojí vysoká nabídka. Jedni však tvrdí, že prodávají zahraniční investoři, druzí říkají, že za nabídkou je „třetí vlna privatizace“, respektive drobní akcionáři. Pravdou je, že ČEZ a Telecom patří mezi nejlikvidnější tituly, a lze je velice rychle přeměnit na hotové peníze. Vysoké objemy obchodů - a to jak na centrálním trhu, tak v přímých transakcích - zatím ukazují spíše na institucionální investory.V jednom ovšem panuje shoda: poměrně prudký pokles indexu by neměl výrazně působit na celý trh, protože všichni vědí, že se jedná především o ztráty zmíněných podniků, které index…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].