Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Z Parlamentu rovnou na žně

Na kraji rozsáhlého lánu ječmene opravují dva muži kombajn. "Ten už dneska asi nepojede," říká po chvíli menší šedesátník s cigaretou v ústech. Pro jeho kolegu v červené baseballové čepičce je to nepříjemná zpráva.

Na kraji rozsáhlého lánu ječmene opravují dva muži kombajn. „Ten už dneska asi nepojede,“ říká po chvíli menší šedesátník s cigaretou v ústech. Pro jeho kolegu v červené baseballové čepičce je to nepříjemná zpráva. Další den boje o zrno ztracen a zítra to bude stejné: místo obilí ho čeká mimořádná schůze Sněmovny rozhodující o imunitě republikánského poslance Vika. Nešťastným řidičem porouchaného stroje je totiž Ing. JUDr. Jan Jegla, poslanec Parlamentu a předseda Českomoravské unie středu, jejíž delegáti nedávno pomohli prosadit tolik diskutovaný zákon o důchodovém věku.

"V zahraničí mohu být jako poslanec každou chvíli, a i když manželka má asi trochu jiný názor, příliš mě to tam v létě netáhne. Tady tahle tvrdá práce je pro mě nejlepším odpočinkem po té ponorkové nemoci, která teď v Parlamentu panuje, vysvětluje padesátiletý Jegla, proč už druhý rok tráví svou dovolenou na polích Zemědělského družstva Lipov nedaleko Hodonína. Jeho angažmá ve službách zdejších družstevníků je přitom tak trochu ironií osudu: v 50. letech odmítl politikův otec vstoupit do lipovského JZD a téměř deset let pak navzdory všemožným tlakům hospodařil soukromě. Kádrový škraloup znemožnil mladému Jeglovi studia, takže několik let pracoval na rodinném statku.

Na počátku šedesátých let však otec přece jen do družstva vstoupil, a Jan Jegla začal studovat hned dvě vysoké školy najednou: zemědělství a práva. S půdou ovšem kontakt neztratil: o prázdninách si přivydělával právě na kombajnu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].