Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Ne všechny naše banky jsou zdravé

Ing. JOSEF TOŠOVSKÝ (* 1950) pochází z Náchoda, studoval zahraniční obchod na VŠE v Praze a v sedmdesátých a osmdesátých letech působil v různých funkcích v Státní bance československé a v pobočce Živnostenské banky v Londýně.

Ing. JOSEF TOŠOVSKÝ (* 1950) pochází z Náchoda, studoval zahraniční obchod na VŠE v Praze a v sedmdesátých a osmdesátých letech působil v různých funkcích v Státní bance československé a v pobočce Živnostenské banky v Londýně. V prosinci 1989 se stal nejprve předsedou SBČS a později jejím guvernérem. Od ledna 1993 je guvernérem České národní banky. V loňském roce mu byla udělena prestižní mezinárodní cena časopisu Euromoney Guvernér roku 1994. Je bez politické příslušnosti, otec dvou dětí. Jako zájmy uvádí sport a jízdu autem.

Na Novém Zélandu je centrální banka nejen nezávislá na vládě a parlamentu, ale navíc má kontrakt s ministrem financí, který stanoví, že inflace nesmí překročit určitou hranici (v současnosti jde o dvě procenta). Co o tomto systému soudíte?

Výsledky novozélandské centrální banky jsou zejména v poslední době vynikající. Když jsem si ale před časem při návštěvě Nového Zélandu onen pověstný kontrakt přečetl, zjistil jsem, že je tu napsáno to, co jsem očekával: tedy především výčet situací, na které se kontrakt nevztahuje (přírodní katastrofy apod). Obecně pak platí, že stanovení inflačního limitu si mohou dovolit v usazenějších ekonomikách, než je ta naše. U nás může určitá část inflace být i důsledkem kvalitativních skoků: cena roste, protože roste kvalita.Na fungování novozélandské centrální banky je zajímavá jiná věc. Když získala ze zákona nezávislost a vláda se pustila do poněkud dobrodružné rozpočtové politiky, banka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].