Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Dva roky starý zásah agentury Professional Commando na Spartě dodnes nepotrestán

Ani po dvou letech není definitivně ukončeno vyšetřování incidentu, který se odehrál 11. června 1993 na stadionu pražské Sparty. Příslušníci soukromé bezpečnostní agentury Professional Commando tehdy zmlátili oslavující fotbalové fanoušky tak tvrdě, že potřebu vyjádřit se k tomu cítil i pražský primátor Jan Koukal: v televizi tehdy slíbil, že se osobně zasadí, aby Commando ztratilo licenci.

Ani po dvou letech není definitivně ukončeno vyšetřování incidentu, který se odehrál 11. června 1993 na stadionu pražské Sparty. Příslušníci soukromé bezpečnostní agentury Professional Commando tehdy zmlátili oslavující fotbalové fanoušky tak tvrdě, že potřebu vyjádřit se k tomu cítil i pražský primátor Jan Koukal: v televizi tehdy slíbil, že se osobně zasadí, aby Commando ztratilo licenci. Primátor se pak skutečně se svým svědectvím přihlásil policii. Zbytečně. Do dnešního dne byl obviněn pouze jediný z osmadvaceti zasahujících členů Commanda a jeden sparťanský fanoušek. A podle policistů je navíc pravděpodobné, že potrestán bude jen druhý z nich.Dvacetiletý příslušník bezpečnostní agentury A. H. je stíhán na základě výpovědi jednoho z pražských bezdomovců, kterého navíc policie již několik měsíců nemůže najít. Že by se podařilo usvědčit ještě dalšího člena Professional Commanda, už vyšetřovatelé nedoufají. „Svědci nebyli schopni přesně určit toho, kdo je konkrétně mlátil - všichni členové Commanda měli na hlavách helmy,“ vysvětluje kapitán Pavel Vojna z Úřadu vyšetřování Prahy 7 a dodává: „Už bychom se toho rádi zbavili.“ Případ obviněného A. H. ovšem jen tak uzavřít nepůjde: poškozený bezdomovec je momentálně nezvěstný.

A tak jediný, kdo se v souvislosti s brutálním zásahem Commanda nakonec dostane před soud, je jeden z fanoušků Sparty - šestadvacetiletý L. H. Ten je obžalován z pokusu o ublížení na zdraví a výtržnictví. Na videozáznamu, který měl původně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].