Často hledáte, jak…
Obálka vydání 19/1995
19/1995 • 9.–16. 5. 1995

1995/19

Domov

Amerika varuje před českými piráty

Martin Kontra

Týden předtím, než se v tuzemských médiích objevily výtky amerických kongresmanů k průběhu restituce židovského majetku, dostala Česká republika z USA ještě jedno napomenutí. Spojené státy si posteskly, že je naše byrokracie svou neschopností ochránit autorská práva výrobců z USA připravuje ročně o více než 200 milionů dolarů.

Případ Pithart-Král se vyjasňuje

Martin Kontra

Nejdelší (a nejlépe zdokumentovaný) korupční skandál polistopadových Čech se konečně blíží k rozuzlení. Aféra Pithart-Král vstoupila minulý čtvrtek do svého pátého kola a zdá se, že do měsíce by měl být vynesen rozsudek. Příští týdny tedy nebudou pro bývalého ředitele Agrobanky ing. Jana Krále příliš klidné.

Diagnóza: intenzivní zákrok

Jindřich Šídlo

Dva Němci a jeden Čech nepřežili vloni na podzim setkání s příslušníky české policie. Nešlo o žádné gangstery - všichni zahynuli kvůli v podstatě banálním dopravním přestupkům. Jejich smrt přirozeně vyvolala velký rozruch a vzhledem k cizí státní příslušnosti dvou obětí vzbudily metody naší policie mezinárodní pozornost.

Policie dodnes nevyplatila slíbený půlmilion korun za pomoc v pátrání po Picassových obrazech

Jaroslav Spurný

Muž, který před čtyřmi roky přivedl policii na stopu zlodějů obrazů Pabla Picassa, dostal letos konečně odměnu. Není však spokojen: místo slíbeného půl milionu totiž obdržel pouhých pět tisíc. Celá odměna vypsaná firmou Pinkerton leží přitom už od srpna 1991 na kontě Ministerstva vnitra.

Komentáře

Bronx na český způsob

Petr Holub

O vyhlídkách českých měst se dá říct jenom tolik, že to nebudou mít v příštích desetiletích lehké. Po letech socialistického hospodaření se totiž probudily do nevlídné reality s rozbitými vozovkami a shnilými vodovody, v centrech se rozpadají sto let staré domy a na okrajích trčí ohromná a nevlídná sídliště. Co s tím?

Černá díra poválečných jistot

Bohumil Doležal

Když Češi hovoří o tom, že nelze problematizovat "výsledky druhé světové války", vzbuzuje to v nezaujatém posluchači zmatek: k těmto výsledkům přece patřily věci, které už dávno zproblematizovány byly, jako rozdělení Německa nebo včlenění řady středoevropských zemí do sféry ruského vlivu.

Posun, nebo lavina

Filip Tesař

První vlaštovkou letošní válečné sezony byly granáty vypálené na dubrovnické letiště. V minulých dnech pak věci dostaly spád: chorvatská armáda během několika hodin "vyčistila" části západní Slavonie, obsazené Srby. Z raketodromu Petrinja vyletěly rakety, zaměřené na Záhřeb sice už před pěti lety, ale dosud nečinně dřímající.

Made in Národní galerie

Marie Bergmannová

Zdánlivě nudná věc, jakou je transformace některých institucí socialistického státu ve veřejný sektor demokratické společnosti, je ve skutečnosti natolik dramatická, že pravidelně poskytuje materiál novinářskému hledání senzací. Stěží lze nalézt jiný rozumný důvod, proč se komplikované vnitřní problémy Národní galerie opět minulý týden dostaly do středu zájmu většiny českých médií.