Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Za kulturní autonomii

Už více než týden se v celé Evropě znovu mluví o maďarské menšině na Slovensku. Mluví se o ní i na Slovensku samém, kde probíhá téměř celonárodní diskuse o tom, zda tzv. základní smlouva mezi Bratislavou a Budapeští, jež byla nedávno po bezmála čtyřech letech vyjednávání podepsána, má obsahovat bod odvolávající se na rezoluci Rady Evropy č. 1201.

Už více než týden se v celé Evropě znovu mluví o maďarské menšině na Slovensku. Mluví se o ní i na Slovensku samém, kde probíhá téměř celonárodní diskuse o tom, zda tzv. základní smlouva mezi Bratislavou a Budapeští, jež byla nedávno po bezmála čtyřech letech vyjednávání podepsána, má obsahovat bod odvolávající se na rezoluci Rady Evropy č. 1201. Ta přiznává národním menšinám kolektivní práva. Diskuse je ohnivá, i když tak trochu bezpředmětná, zvláště poté, co Rada Evropy v prohlášení vydaném koncem dubna ohledně turecké politiky vůči Kurdům jasně konstatovala, že každý stát, který chce zůstat jejím členem, musí ustanovení rezoluce č. 1201 přísně dodržovat.Stále hlasitěji se ozývají i samotní slovenští Maďaři. Považují za otevřenou provokaci, že bratislavská vláda snížila dotace na podporu kultury národních menšin z loňských 140 milionů korun na 56 milionů. V případě Maďarů to znamená neodvratný zánik asi třetiny maďarskojazyčných periodik. Ještě větší pobouření vyvolávají přípravy na zavedení tzv. alternativního školství. Mnohé nasvědčuje tomu, že právě v této oblasti se může konflikt už brzy vyostřit.

Co znamená alternativní

Podle názoru slovenské vlády vycházejí Maďaři z maďarských základních škol s nedostatečnými znalostmi slovenštiny. Tuto situaci mají napravit alternativní školy, v nichž by se humanitní předměty vyučovaly v maďarštině a předměty exaktní ve slovenštině. Alternativní školy by se nezaváděly namísto maďarských, byly by jen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].