Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Případ Pithart-Král se vyjasňuje

Nejdelší (a nejlépe zdokumentovaný) korupční skandál polistopadových Čech se konečně blíží k rozuzlení. Aféra Pithart-Král vstoupila minulý čtvrtek do svého pátého kola a zdá se, že do měsíce by měl být vynesen rozsudek. Příští týdny tedy nebudou pro bývalého ředitele Agrobanky ing. Jana Krále příliš klidné.

Nejdelší (a nejlépe zdokumentovaný) korupční skandál polistopadových Čech se konečně blíží k rozuzlení. Aféra Pithart-Král vstoupila minulý čtvrtek do svého pátého kola a zdá se, že do měsíce by měl být vynesen rozsudek. Příští týdny tedy nebudou pro bývalého ředitele Agrobanky ing. Jana Krále příliš klidné. Během čtyř let, co se vyšetřuje a soudí jeho pokus o úplatu premiéra Petra Pitharta, zažil sice už dvakrát osvobozující verdikt, tentokrát se ovšem s největší pravděpodobností tato situace opakovat nebude: v případu totiž nastal zásadní obrat. Soud má poprvé k dispozici magnetofonovou nahrávku se záznamem schůzky, na které Jan Král nabízí Pithartovu „důvěrníkovi“ (ve skutečnosti ovšem policejnímu agentovi) úplatek. A druhá neméně důležitá věc: proti bývalému bankéři stojí konečně nový soudce. JUDr. Podlipnou, která Krále už dvakrát osvobodila pro nedostatek důkazů, nahradil JUDr. Vladimír Herman.

Neúčastí proti korupci

O skandálu Pithart-Král jsme informovali už tolikrát (naposledy v Respektu č. 6/95), že snad postačí jen telegrafická připomínka. V srpnu 1991 nabídl Jan Král coby generální ředitel Agrobanky tehdejšímu předsedovi vlády Petru Pithartovi milion korun a další výhody za „pomoc“ v získání lukrativního domu na pražském Smíchově. Přestože své nabídky poskytl písemně, a dokonce dvakrát (po premiérovi i policejnímu důvěrníkovi Josefu Doubravovi), byl Obvodním soudem v Praze 1 dvakrát osvobozen. Odvolací soud ovšem rozsudky pokaždé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].