Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Diagnóza: intenzivní zákrok

Dva Němci a jeden Čech nepřežili vloni na podzim setkání s příslušníky české policie. Nešlo o žádné gangstery - všichni zahynuli kvůli v podstatě banálním dopravním přestupkům. Jejich smrt přirozeně vyvolala velký rozruch a vzhledem k cizí státní příslušnosti dvou obětí vzbudily metody naší policie mezinárodní pozornost.

Dva Němci a jeden Čech nepřežili vloni na podzim setkání s příslušníky české policie. Nešlo o žádné gangstery - všichni zahynuli kvůli v podstatě banálním dopravním přestupkům. Jejich smrt přirozeně vyvolala velký rozruch a vzhledem k cizí státní příslušnosti dvou obětí vzbudily metody naší policie mezinárodní pozornost. Od té doby se tuzemským strážcům zákona podobný exces nepřihodil: trojnásobné zabití, jehož důvody se později ukázaly jako malicherné, bezpochyby přispělo k uklidnění horkých hlav. Nicméně dva z případů, o které se svého času zajímala i politická elita, nebyly dodnes uzavřeny.

Pistolí nemlátit

Ukončen je zatím pouze případ dvaadvacetiletého Mathiase Posera, který loni v září u Františkových Lázní nereagoval na signál policejní hlídky k zastavení. Za to by mu hrozila maximálně tisícikorunová pokuta. Mladý Němec ale zaplatil dráž. Jeden muž dopravní hlídky ztratil nervy, vytáhl revolver a za ujíždějícím autem poslal nazdařbůh kulku. Pravděpodobnost zásahu se v té chvíli blížila nule (vůz byl už vzdálen minimálně 80 metrů), ale do hry vstoupila náhoda: náboj trefil přesně řidičovu hlavu. Střílející policista (mimochodem stejně starý jako jeho oběť) byl postaven mimo službu, v prosinci obžalován z ublížení na zdraví s následkem smrti a čeká ho soud s možným trestem od šesti měsíců do pěti let vězení.Jestliže v případu Poser můžeme mluvit o nešťastné náhodě, případ Thomase Rankela je složitější. Dokazuje to i délka vyšetřování: to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].