Často hledáte, jak…
Obálka vydání 40/1990
40/1990 • 12.–19. 12. 1990

1990/40

Domov

Ňadra: Politický symbol?

Respekt

Devětadvacátého září zasedly za kulatý stůl ženy různých názorů a přesvědčení, aby ustavily Konfederaci ženských a rodinných organizací a hnutí ČSFR.

Útěk z nevolnictví

Dimitrij Běloševský

Obavy před brzkou invazí běženců ze Sovětského svazu se v posledních dnech objevily i v našem tisku. Jde o zprávy, podle nichž nás a další země východní Evropy záhy zaplaví milióny utečenců směřujících na Západ.

Prověrky

Stanislav Cába

Někde již proběhly a jinde dosud probíhají prověrky příslušníků Sboru nápravné výchovy, tedy vězeňské stráže.

Rádio v podzemí

Radko Pavlovec

V květnu 1955 jsem byl představiteli ilegálního vězeňského odboje v koncentračním táboře Nikolaj na Jáchymovsku (gen.ing.dr.Václavem Palečkem, kpt.Zd.Bechyněm a Václavem Prokůpkem, spisovatelem) požádán, abych na lágru vybudoval informační službu.

„Samuraj”, „Rudolf” a „Reportér”

Vladimír Nečas

Ze 450 lustrovaných pracovníků ČTK podle s StB spolupracovalo - podle tzv. registru svazků - 52 lidí; 23 měli statut agentů, 17 důvěrníků, ostatní byli "jen" informátory.

Vymoženost nebo křivda

Milena Šindelářová

V nejbližších dnech bude Federální shromáždění projednávat vládní návrh o mimosoudních rehabilitacích neboli o velké restituci. "Jsme jediná země ve střední a východní Evropě, která se rozhodla uvažovat o myšlence restituce," řekl 20.listopadu na tiskové besedě místopředseda federální vlády Pavel Rychetský.

Pohyb směr západ... a my

Jaroslav Spurný, Jáchym Topol

V roce 1991 je možné očekávat, podle odhadu západoevropských expertů, kolem 2,5 miliónu emigrantů ze SSSR. Toto číslo bude samozřejmě ovlivněno dalším politickým vývojem a zhoršováním hospodářské situace v Sovětském svazu.