Často hledáte, jak…
Obálka vydání 29/1990
29/1990 • 26. 9. – 2. 10. 1990

1990/29

Zahraničí

Porod giganta

Luboš Palata

Rozpad sovětského impéria, jeho stále rostoucí rychlost a především jeho nevypočitatelnost nás nepřetržitě staví před nové a neočekávané skutečnosti. Takovou je i postupné osamostatňování Ukrajiny. Díky důsledné rusifikaci se zde donedávna neprojevovalo výraznější národní povědomí.

Mlhavá šance pro Kambodžu

Zbyněk Petráček

"Učiníme vše, abychom zabránili návratu Rudých Khmerů k moci," prohlásil James Baker po červencové schůzce s Eduardem Ševardnadze. Americký vztah k Indočíně prošel zásadním obratem a pro Kambodžu zmítanou dvacet let občanskou válkou se dnes rýsuje řešení pod patronací OSN.

Kritické dny SSSR

Dimitrij Běloševský

Moskva je dnes plná horoskopů. Slyšíte je v televizi, rozhlase, pořídíte je i v novinových stáncích. Setkáváme se s nimi i u nás, v Sovětském svazu však mají poněkud zlověstnější podoby. Zdá se totiž, že poslední dny patří v nejnovějších dějinách SSSR k těm nejkritičtějším.

Uzavřené město

Vladislav Kvasnička

Na osud sovětského vojína Alexejeva Vitalijeviče Masljajeva, který 17.4.letošního roku požádal Kancelář prezidenta republiky o politický azyl a kterého ministerstvo vnitra vydalo neznámé posádce volhy se sovětským číslem, bychom neměli zapomínat.

Ožívající Ukrajina

Zbyněk Petráček

Mezi národy, které Československo obklopují, jsou naším druhým největším sousedem Ukrajinci. Paradoxně však zůstávají sousedem nejméně známým - přes vyhlášení ukrajinské suverenity 16.července.