Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

Nebylo to vůbec jisté

S Anne Applebaum o osudovosti blížících se evropských voleb, neznalosti dějin a systému výhodném pro všechny

Anne Applebaum • Autor: Michaela Danelová
Anne Applebaum • Autor: Michaela Danelová

Jste Američanka. Je pro vás Evropská unie srozumitelná a smysluplná?

Jsem také občankou Polska, žiju ve Velké Británii, nemám tedy jen americkou perspektivu. Co se týká Evropské unie, je to pro mě historicky unikátní projekt, experiment v mezinárodních vztazích, který má za cíl spojit země na základě toho, na čem se shodnou a jaké společné zájmy mají, místo aby vztahy byly založeny na principu konkurence. Je to hodné obdivu, ať už jste ze Spojených států či z kteréhokoli koutu Evropy.

Jak Unii vysvětlujete svým americkým přátelům mimo vaši branži historiků a politologů?

Řekla bych, že Američané nemají problém Evropské unii rozumět, je pro ně důležitá, protože umožňuje transatlantickou spolupráci. Když o ní mluvím, tak jako o společenství států, které v minulosti stály proti sobě, byly zatížené válkami, krveprolitím a nyní je spojují liberální principy volného obchodu a smluvních vztahů. A tomu Američané dobře rozumějí, protože instituce, v nichž jsou etablováni, jako je Severoamerická dohoda o volném obchodu NAFTA i NATO, jsou postaveny na stejných základech.

Je něco, čím vás Evropská unie zklamala?

Unie má samozřejmě mnoho nedostatků. Já si myslím, že jedním z těch hlavních je malé působení „navenek“, že EU nemá vlastní zahraniční politiku a nemá jasnou představu o tom, jak se stavět k zemím na východ a na jih od svých hranic. Na Unii se někdy kritizuje, že…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 32 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].