Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Praní peněz se dělo i v Česku, varuje whistleblower z Danske Bank

Budou-li české orgány chtít, řeknu víc, uvedl dánský bankéř v europarlamentu

Velká aféra s praním špinavých peněz, o které ve středu za velké pozornosti médií vypovídal v Evropském parlamentu bankéř Howard Wilkinson, se týká i České republiky.

Na dotaz, co ví přesně o Česku, Wilkinson uvedl, že nezná jména konkrétních bank. „Ale znám konkrétní schéma, podle kterého fungovaly, a pokud by české orgány chtěly znát víc podrobností o těchto schématech, a samozřejmě pokud k tomu Danske Bank dá svolení, rádi budeme sdílet tyto podrobnosti, aby orgány mohly vystopovat, které banky nesly odpovědnost,“ prohlásil Wilkinson během veřejného slyšení (video zde – pasáž o Česku začíná v 24. minutě).

Wilkinson je bývalým zaměstnancem Danske Bank a sám se přihlásil se svědectvím o tom, co se v bance dělo. Na základě vyšetřování v září odstoupil šéf banky. Sama banka uvedla, že skrze estonskou pobočku proniklo do evropského bankovního systému 230 miliard dolarů peněz pochybného původu.

Wilkinson se o Česku zmínil na dotaz poslance Luďka Niedermayera, který se chce kvůli podezřením obrátit na bankovní dohled v Česku. „Pokud by to znamenalo, že naše banky pomáhají kriminálníkům zlegalizovat peníze, pak je to vražedná situace,“ uvedl Niedermayer.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].