Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kremlík jako slon v korupci

Exministr říká, že dostal nabídku na úplatek, ale nic neoznámil

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (vlevo) uvádí do funkce nového generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Pavola Kováčika • Autor: ČTK
Ministr dopravy Vladimír Kremlík (vlevo) uvádí do funkce nového generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Pavola Kováčika • Autor: ČTK

V pondělí jsme mohli dostat důležitou zprávu o korupci v nejvyšších patrech politiky. A taky vhled do chronicky předražených veřejných zakázek. Exministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) veřejně ohlásil, že od zástupce jedné z firem dostal nabídku na úplatek. Jenže Babišův muž a vzděláním právník (!) udělal všechno příkladně špatně. V celé kauze je navíc řada nejasností, jež vzbuzují nepříjemné otázky i pro Kremlíka samotného.

Jak se svěřil serveru Seznam Zprávy, čtyři dny před Štědrým večerem měl na schůzce na ministerstvu dopravy od právníka Martina Janouška dostat korupční nabídku. Janoušek mu měl nabídnout 1,5 milionu kvůli zakázce na auditora mýtného systému. Firma CGI, kterou zastupoval, pak tendr vyhrála. Záhy ale vyvstala otázka, zda zakázka není předražená, a začalo se mluvit o tom, že by mýtný systém měla spravovat státní firma Cendis. Jestli Kremlík mluví pravdu, nabídka by mohla dávat jistou logiku. Problém je, že politik neudělal v podstatě nic pro to, aby získal o možné korupci důkaz.

O nabídce řekl se zpožděním dvaceti šesti dní řediteli Bezpečnostní informační služby Michalu Koudelkovi. Ten ho - jak uvedla BIS - vyzval, ať věc oznámí policii. Detektivové jako jediní můžou opatřit důkazy, které jsou pak použitelné před soudem. Nic takového ale Kremlík neudělal, ač měl mimochodem ze zákona vůči policii oznamovací povinnost. Neobrátil se ani na státní zástupce, což například v minulosti udělal oznamovatel v případu korupce exhejtmana Davida Ratha. Díky tomu žalobci následně s policií rozjeli úspěšnou akci, a právě proto je dnes Rath ve vězení.

Mezitím byl Kremlík Andrejem Babišem odvolán a vše se zhatilo. BIS sice s policií začala v zákulisí konat, ale Kremlík se obrátil na novináře Seznam Zprávy a pokusili se společně údajnou korupci zdokumentovat. Jasný důkaz však při dalším rozhovoru Kremlíka s Janouškem nenahráli.

Kremlíkův postup vyvolává řadu otázek. Proč tak dlouho otálel? Jak plyne z katastru nemovitostí, na přelomu roku pořídil nový byt v ceně čtrnácti milionů, šest z toho zaplatil ze svého, na zbytek se zatížil hypotékou. Zvažoval snad přijetí peněz? Proč se neobrátil na policii nebo státní zastupitelství včas? Proč o všem promluvil až nyní, kdy na ministerstvu musel nedobrovolně skončit? Právník Janoušek navíc nyní oznámil, že bude Kremlíka žalovat pro pomluvu.

Až příště bude chtít někdo zdokumentovat korupční nabídku, je případ Kremlík odstrašující ukázka, jak to nedělat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].